HATAY TURİZMİ VE YENİDEN YAPILANDIRMA KOMİTESİ’NİN HATAY İÇİN İSTANBUL’DAKİ ÇALIŞMALARI YAYGIN MEDYANIN İLGİ ODAĞI OLURKEN KOMİTE SESİNİ DUYURMADA ZORU BAŞARDI.
Deprem felaketinin ardından herşeyiyle tükenen Hatay Turizminin ekonomiye kazandırılması ve Hatay’ın yeniden yapılandırılması amacıyla İstanbul’daki Sivil Toplum Örgütleriyle akademisyenleri bir araya getirerek oluşturduğu güç birliğiyle Hatay Turizmi ve Yeniden Yapılandırma Komitesi‘nin kurulmasına öncülük eden Hataylı iş insanı Ömer Niziplioğlu, Hatay için oluşan güç birliğini bu kez de yaygın medya mensuplarıyla buluşturarak, İstanbul’daki Hataylı’ların Hatay için yükselttikleri seslerini medya aracılığıyla ilgililere ve yetkililere duyurulma başarısını da gerçekleştirdi.
HATAY’I KURTARACAK PROJELER ANLATILDI
İstanbul Topkapı’daki Uranüs Otelde gerçekleştirilen Hatay Turizmi ve Yeniden Yapılandırma Komitesi‘nin basın toplantısı; TV, radyo, gazete temsilcilerinden oluşan çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda Hatay için önerilen projeler, düşüceler ve öneriler katılımcı basın mensuplarına sinevizyon gösterisiyle ayrıntılarıyla anlatıldı.
Projenin sunumunu yapan komisyon başkanı Niziplioğlu, bölgedeki turizm potansiyelini tüm ayrıntılarıyla anlatarak bölgeye yönelik hazırlanan proje ya da benzeri bir planlamayla dünya turizminin odağı haline gelerek, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayarak Hatay’ın ayağa kalkmasında önemli rol oynayacağı bu yüzden de bu projelerin hayata geçirilmesinin Hatay için hayati bir konu olduğunun altını çizdi.
Hatay’ın nüfusunun önemli bir kısmının şehirden ayrıldığını ifade eden Niziplioğlu, kentin yeniden kalkınarak, cazibe merkezi haline gelmesi için öncelikle ekonominin canlandırılmasının zaruri olduğunu bunun da en önemli ayağının turizm olduğunu dile getirdi.
Bölgedeki sahillerde üç ay kullanılan yazlıkların da değerlendirilerek bölge ekonomisine kaynak yaratılabileceğini, aksi halde bu yazlıkların yakın bir zamanda yerini çok katlı yapılaşmaya bırakarak çok önemli bir değerin kaybedilebileceğini kaydetti.
Komite Başkanı Niziplioğlu, “İnanç, tarih, kültür, gastronomi, ekoturizm destinasyonlarının oluşturulmasıyla deniz turizmi odaklı projelendirilmelerle birçok bölgeyi kapsayacak yöntemlerle planlanması mümkün. Böylelikle turizmin 12 aya yayılmasını sağlayabilir, beklenenin ötesinde bir oranda bölgesel bir sosyal kalkınma elde edebiliriz”dedi.
Niziplioğlu, böylesi bir projenin hayata geçirlemisinin büyük bir maliyet oluşturmadığını, sadece projelendirilerek altyapının oluşturulması halinde yatırımcıların bölgeye ilgi duyacak hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARLA HATAY’I KURTARACAK PROJELER
Hatay, Yeniden Hayat Bulacak
Hatay yeniden planlanırken, evler tarım arazisi olarak bilinen yumuşak zemin üzerine değil, depremin etkilediği 11 ilin de fay hattı üzerinde olduğu bilinci ile sert zeminlere doğru kurulmalıdır.
Tabii bilimin ve teknolojinin ışığında. Şehrimizde yaşam yeniden kurulurken geleceğini de planlamalıyız; yolları geniş, çocuk parkları, doğal parkları, spor tesisleri ve rahat yürünebilecek kaldırımları olmalı. Yaşamın zorunlu getirisi ile ticareti ve sosyalleşmeyi de kapsamalı. Bizim önerimiz yeni Hatay, zemini güçlü Amanos Dağı’nın üzerine inşa edilmeli.
Hatay’ın yeniden hayat bulması, yeniden cazibe merkezi olması için ekonominin canlanması zorunludur. Bunun da bizce en kolay çözümü “Deniz Turizmi” nin canlandırılmasıdır. Deniz Turizmi hem Hatay’ın, hem de bölgenin dinamo motoru olacaktır.
Neden Deniz Turizmi ile Kalkınma?
Dünyanın deniz turizmi havzası Akdeniz’dir. Bu denizden başta İspanya, Fransa ve İtalya olmak üzere Afrika ülkeleri Mısır, Cezayir, Fas, Tunus gibi ülkeler büyük kazanımlar elde ederken Akdeniz’de en fazla sahili olan ülkemizde bir tek Antalya’nın deniz turizminden yararlanıyor olması düşündürücüdür.
Başta Hatay, Adana, Mersin’i bütünsel ele alarak “Deniz Turizmi”ne kazandıracak planlamalarla hareket etmeliyiz. Sahillerimizde üç ay süreli kullandığımız yazlıklarımız konut ağırlıklıdır. Oysa bu konutlar da değerlendirilerek önemli bir kaynak oluşturabilir, heba edilen sahillerimizi canlandırabilir, bölge ekonomisine de kaynak yaratılabiliriz.
Hatay iki Dubai kadar potansiyele sahip
Deniz turizmi yönünden baktığımızda; Hatay’daki Samandağ plajı Türkiye’nin en uzun, dünyanın da 12. en uzun sahili olma özelliğine sahiptir. Dubai’nin 45 km sahili varken, Arsuz-Samandağ arası 50 km’dir. Yayladağı’nı ve Arsuz’un bu kısmı dahil edildiğinde Hatay, 2 adet Dubai olabilecek bir potansiyele sahiptir.
Yılda 5 Milyar Dolarlık bir ekonomik getiri fırsatı
Yeni planlamada oteller bölgesinin de saptanması, doğaya saygılı ve az yoğunluklu sağlam zemine oturmuş büyüklü, küçüklü butik otel yerlerinin belirlenerek yatırımcılara sunulması gereklidir. Konaklamada 100 -200 bin yataklı bir turizm alanı, yılda 5 milyar Dolarlık bir ekonomik girdi sağlayacağı bilinci ile bitirecek bir model geliştirmeliyiz. Milli geliri iki katına çıkarmak hedefimiz olmalı. Doğası, kültürü, tarihi, inançları, gastronomisi ile turizm açısından benzersiz bir cazibe merkezi olduğunu bildiğimiz Hatay’ın yeniden ve yepyeni bir çekim merkezi olmasını hedefliyoruz.
Antalya’da, İspanya’nın iki katı yatak kapasitesi varken, Hatay, Adana ve Mersin’in bu yatırım bölgesi içine dahil edilmemiş olması, akılla açıklanacak bir durum değildir. Oysa inanç, tarih, kültür, gastronomi, ekoturizm destinasyonlarının oluşturulması ve deniz turizmi ile seyahatin birçok bölgeyi içerecek yöntemlerle planlanması mümkündür. Böylelikle turizmin 12 aya yayılmasını sağlayabilir, beklenenin ötesinde bir oranda bölgesel bir sosyal kalkınma elde edebiliriz.
KOMİTENİN PROJESİNE BASINDAN YOĞUN İLGİ…
Komite başkanı Niziplioğlu’nun, basın mensuplarının bilgisine sunulan Hatay’la ilgili proje, görüş, düşünce ve öneriler toplantıya katılan basın mensuplarının yoğun ilgisini çekti.
Projelere yoğun ilgi gösteren basın mensupları, sık sık konuyla ilgili yönelttikleri sorularla konunun önemini kavrarken projelerle ilgili teferruatlı bilgi edindiler.
Toplantının ilerleyen sürecinde yöneltilen soruları yanıtlayan Komite Başkanı Ömer Niziplioğlu ile Dr. Tevfik Usluoğlu, tatmin edici bilgilerle gazetecilerin kafasındaki soru işaretlerini de aydınlatmış oldular.
Fikirlerinden etkilenerek ilgilenen basın mensupları daha sonra konuyu özel görüşmek ve daha geniş bilgiler edinmek üzere Niziplioğlu’nu masalarına davet ederek konunun detaylarını öğrenme fırsatı bulurlarken konuya ilişkin röportaj yapmayı da ihmal etmediler.
TOPLANTIYI SABOTE ETMEK İSTEYENİ BASIN MENSUPLARI ENGELLEDİ
Toplantıda komite başkanı Ömer Niziplioğlu’nun konuşmasını, gazeteci olduğunu belirten ama kim olduğu belirlenemeyen birinin ilgisi olmayan konularla toplantıyı bölmeye ve sabote etmeye yönelik girişimleri ise toplantıdaki diğer gazetecilerin sert tepki ve müdahaleleleriyle engellenerek bertaraf edildi.
TOPLANTI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Toplantıya, Hatay Turizmi ve Yeniden Yapılandırma Komisyon üyeleri, Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve ASİ-DER Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu, Hatay Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Alparslan Özdemir, Hatay Dernekler Federasyon Genel Başkan Yadımcısı ve İskenderun Derneği Başkanı Asuman Süar, Antakya Derneği Başkanı Ahmet Kara, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, Yazar Ecehan Ersöz, Türkiye Genç İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Şebnem Akman Balta, gayrimenkul yatırım uzmanı Gülcan Altınay, Türkiye Destinasyon Geliştirme Derneği Başkanı Sabriye Kocabalkan, Hassa Dernek Başkanı Cemil Durgun, Samandağ Dernek Başkanı Mustafa Aydın, hataylim.com haber sitesi sahibi gazeteci Bahri Polat, gazeteci RagıpTerzi ve İstanbul Medya mensuplarından çok sayıda gazeteciler katıldılar.