HATAY SİVİL VE SOSYAL PLATFORMLAR BİRLİĞİ TARAFINDAN ANKARA’DA DÜZENLENEN VE İLİM, BİLİM ADAMIYLA HUKUKÇULARIN YANISIRA MEDYANIN YOĞUN İLGİYLE KATILDIĞI İKİ GÜN SÜREN TOPLANTININ ARDINDAN YAPILAN ORTAK AÇIKLAMADA HATAY’IN SORUNLARINA VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNE DİKKAT ÇEKİLEREK MERKEZİ VE YEREL İDAREYE SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞTILAR.
6 Şubat 2023 de Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük felaketle Hatay’daki yıkımın ardından Hatay’yı yeniden kurmak, kadim Antakya’yı tarihi ve kültürüyle yeniden yapılandırarak yaşatmak için olağanüstü çalışmalar sergileyen Hatay Sivil Sosyal Platformlar Birliği (HSPB) Büyük Hatay Toplantısını “Cumhuriyetin 100. Yılında Deprem ve Hatay” toplantısını Ankara’da düzenleyerek merkezi ve yerel idarenin dikkatlerini Hatay’a çekmeye ve acil yapılması gereken taleplerini iletmeye çalıştılar.
ASİ-DER VE KADOP’DAN HATAY İÇİN GÜÇBİRLİĞİ SEFERBERLİĞİ
Hatay Sivil ve Sasyal Platformlar Birliği adına İskenderun İlçeleri Kültür ve Yardımlaşma ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ASİ-DER) Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu ve Kadim Antakya Dostları Platformu (KADOP) tarafından Ankara’da düzenlenen ve iki gün süren toplantıdan güç birliği çıktı.
11 Ağustos 2023 Cuma günü Ankara’da Gençlik Parkı’ndaki Ankara Kent Konseyi toplantı binasında saat 13,30’de başlayan ve iki gün süren ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Deprem ve Hatay’ konulu toplantı başarıyla gerçekleştirildi.
TOPLANTI TTB ESKİ 2. BAŞKANI ÇERKEZOĞLU MODERATÖRLÜĞÜNDE SAYGI DURUŞUYLA BAŞLADI
Geçmiş dönem Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Ali Çerkezoğlu’nun moderatörlüğündeki ilk toplantı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan ve akabinde İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Çerkezoğlu, depremin 6. ayında acil çözüm bekleyen güncel sorunlarla, yerel halkın taleplerine, çözüm önerilerine, sosyal projelere yönelik Hatay için çalışan STK’lar ile platformların çalışmaları hakkında kısa bilgiler sunduktan sonra konuşmacılara sözü vererek toplantıyı başlattı.
Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Özgenel (ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi), Deprem, şehircilik, mimari, tarihi binaların durumları, korunması, ve yeniden kazandırılması konularında bilgilendirmede bulunarak önerilerini sundu.
HATAY TURİZMİ VE YENİDEN YAPILANDIRMA KOMİTESİ BAŞKANI NİZİPLİOĞLU MESAJ GÖNDERDİ
Hatay için özellikle turizm yönünden kalkınarak yeniden yapılandırması için özel çabalarıyla oluşturduğu iddiaları projeleriyle yerel ve yaygın basının ilgi odağı olarak Türkiye gündeminde önemli yer alan Hatay Turizmi ve Yeniden Yapılandırma Komitesi kurucusu ve başkanı iş insanı Ömer Niziplioğlu da toplantıya mesaj göndererek işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamamanın üzüntüsünü ifade ederek, mesajında başarı ve destek dileğinde bulundu.
ÇOK SAYIDA KONULARINDA UZMAN AKADEMİSYENLER HATAY VE DEPREMİ ANLATTILAR
Mimarlar Odası Hataş Şube Başkanı Mustafa Özçelik, ‘Sorunlar ve Çözüm Önerilerini anlattı.
Hatay Tabip Odası başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, Hatay’da deprem sonrası yaşanan sağlık sorunları, çözüm önerileri ve acil yapılması gerekenler konusunda bilgilendirmede bulunarak acil yapılması gerekenlere dikkat çekti.
Yüksek Mimar Özgür Deniz Emir, Antakya’yı nasıl bir geleceğin beklediği konusudaki endişelerini, sorunları ve çözüm önerilerini etraflıca dile getirdi.
Prof. Dr. Mehmet Tuncer (Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi) Hatay’daki deprem, etkileri, sorunlar ve çözüm önerilerini dile getirdiler.
MSÜ Güzel Sanatlar mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Tuğçe Tezer, ‘Deprem ve Planlama Ekseninde Tarihten Bugüne Antakya’ ile ilgili sunumda bulundu.
Hatay Barosu’ndan Av. İbrahim Göçmen Hatay’da yaşanan hukuki sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini ayrıntılı anlattı.
Toplantıda, Yurdum Antakya Platformu Derneği Başkanı Prof. Dr. Gazi Huri, Hatay Vakfı Bşkanı M. İhsan Aydeğer, Hatay Destekleme Derneği (Tosyöv) Başkanı Tahsin Rende, Hatay Dayanışma Derneği Başkanı Fahir Semir Abacı, Altınözü Derneği Başkanı Alparslan Özdemir, İskenderun Derneği Başkanı Asuman Süar, Samandağ Derneği Başkanı Mustafa Aydın ile Ankara’da bulunan çok sayıda Hataylı katıldı
söz alarak Hatay’daki deprem sonrası yaşanan sorunlar ve acilen yapılması gerekenleri anlatarak yaşanan sorunlara dikkat çektiler.
İKİNCİ GÜNÜ ANITKABİR ZİYARETİYLE BAŞLADI
Toplantının ilk günü saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlarken, ikinci günü de ilk olarak sabah Anıt Kabir ziyareti gerçekleştirildi. Anıt Kabir ziyaretinin ardından başlayan toplantıda yine çok önemli ilim ve bilim adamı konuşmacılar vardı.
2. GÜNKÜ TOPLANTIYI ODTÜ’LÜ PROF DR. CANAN BİRSEL YÖNETTİ
Toplantının ikinci günü ODTÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Canan Birsel’in moderatörlüğünde ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Toplantının bu bölümünde konuşmacılar; Antakya-Hatay için ne , niçin ve nasıl yapılmalı. Acil ihtiyaçlar, acil eylem planı, kent planlaması ve deprem, zemin ve yapı ilişkisi, kültürel varlıkların korunması, afet, risk ve göç yönetimi ile politikaları, doğa, çevre ve halk sağlığı, sosyoekonomik, demografik yapının korunarak iyileştirilmesi, deprem ve hukuk konuları ele alıarak yapılması gerekenler anlatıldı.
TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ İSİMLERİ HATAY İÇİN KONUŞTULAR
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güliz Bilgin Altınöz, kültürel varlıkların korunmasını,
Yüksek Jeoloji Mühendisi Dr. Eşref Atabey, doğa, çevre ve halk sağlığı konularını dile getirerek çok önemli konulara dikkat çekerek yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmelerle önerilerini sıraladı.
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir, depremle başlayan ve gittikçe büyüyen hukuki sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini sıraladı.
Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü başkanı Prof. Dr. Hayriye Erbaş, Afet ve göç yönetimi ve politikaları konusunda görüş belirterek alınması gereken önlemlerle çözüm önerilerini üzerine görüş belirtti.
Doç. Dr Pınar AYKAÇ da konuşmasında deprem gerçeğiyle ilgili görüşlerini sunarak, yapılması gereen acil meselelerin çözümü konusunda görüş ve öerilerini sundu.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren ise yaptığı konuşmasında deprem sonrası üniversiteninin durumuyla ilgili bilgilendirmede bulunarak deprem sonrası yaşanan sorunlarla çözüm önerileriyle yapılması gerekenler konusunda görüş ve düşüncelerini etraflıca anlattı.
Panelin ikinci torumunda ise Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç Dr. Mustafa Koçkar, depremle birlikte yaşanan geoteknik, zemin dinamiği konusu hakkında bilgilendirmede bulunarak yapılması gerekenler konusunda görüşlerini sundu.
TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu da depremle meydana gelen yıkımlar ve yapılması gerekenler konusundaki görüşlerini bilimsel olarak açıkladı.
Çankaya Üniversitesi Şehir ve Bölge Blanlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tunçer de Hatay’da depremden sonra şehir ve bölge planlamaları konusundaki görüş ve düşüncelerini açıklayarak önemli bilgilendirmede bulundu.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Türer de yapı ve deprem konularında önemli görüş ve önerilerde bulundu.
TOPLANTININ SORU-YANIT BÖLÜMÜ
Panelistlerin konuşma ve sunumlarının ardından toplantının soru yanıt bölümüne geçildi. Bu bölümde Hatay’dan gelerek toplantıya katılan Dr. Demet Parlar, deprem sonrası Antakya ve Hatay’da yaşanan sorunlara ve acil çözümlenmesi gereken konuları dile getirdi.
Av. İbrahim Göçmen de bu bölümde söz alarak yaşanan huksal sorunlara ve çözümleri anlattı.
Ankara Turizm Akademisyenleri Derneği Genel Koordinatörü Cafer Türkseven de söz alarak yaptığı konuşmasında bölgenin turizm açısında bahsederek, Hatay’ın turizme çok eleverişli olan kıyılarını yapılacak planlamalarla turizme kazandırılması gerektiğine dikkat çekti.
USLUOĞLU: BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ, DAHA BÜYÜK SONUÇLAR ÜRETİRİZ
Toplantının kapanış konuşmasını yapan ASİ-DER Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu, şimdiye kadar Hatay ve deprem konusunda bilimin ışığında gereken çalışmaları yaptıklarını belirterek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunduktan sonra platformun Hatay için düzenlediği ‘Cumhuriyetin 100. yılında deprem ve Hatay’ paneline katılan ve ilgi gösteren herkese ayrı ayrı teşekkür ederek minnettar olduklarını ifade etti.
USLUOĞLU: BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ, DAHA BÜYÜK SONUÇLAR ÜRETİRİZ
Usluoğlu, ” Birlikte daha güçlüyüz, daha büyük sonuçlar üretiriz. Bu toplantının bundan sonraki 3. sü Hatay’da olacak. Bu kararı almıştık. Sayın rektörüm siz de ev sahipliği yaparsanız bundan hep beraber onur duyarız. 17 Ağustosta da depreme dikkat çekmek için, bu ülkede yaşanan depremlere dikkat çekmek için, bağıra bağıra gelmekte olan İstanbul depreminde de yaşanabilecek depreme karşı önlem alınması için bu ülkede Afet Bakanlığının kurulması için, bu ülkede harcanan bütçelerin bu alana dikkat çekmek için 17 Ağustosta bir çalışmayla etkinlik yapacağız. Bunu şimdiden duyuruyorum. Bir daha söylüyorum, onbinler bizimle oldu yürekleriyle nefesleriyle bizimle durdu. Onlarca kurum, binlerce binlerce, onbinlerce insan bizimle durdu. Onlara minnettarız.
KATKIDA BULUNANLARA TEŞEKKÜR
Antakya ve Hatay’ın yeniden ayağa kaldırılmasında verdikleri mücadele ve çalışmalarda kendilerine destekte bulunanlara minnet ve şükranlarını sunan ASİ-DER başkanı Tevfik Usluoğlu, konuşmasının teşekkür bölümünde şöyle dedi:
Evet değerli canlar, Antakya-Hatay ortak sevdamız, ortak meselemiz ve ortak çabamız. Değerli konuklar değerli basın mesupları, bilimin ışığını bizden esirgemeyen değerli panelist hocalarımız,bir araya gelerek bu etkinliği düzenleyen, Hatay için çalışan, sosyal ve sivil toplumlar olarak öncelikle sizleri, afetzede olsun ya da olmasın, yüreği memleket sevdasıyla çarpan Hatayımıza sahip çıkan tüm halkımızı saygı ve şükranla selamlıyoruz. Bizlere, Hataylı’lara kelimenin tam karşılığı harükülade ev sahipliği yapan her türlü destek ve katkıyı sunan Ankara Kent Konseyi mensuplarına, sayın Halil İbrahim Yılmaz başkanın şahsında şükranlarımızı sunarım.
Bugün aramızda olmasalar da yürekleri bizlerle atan dostlarımıza da ayrıca teşekkürlerimizi sunarız. Moral verdiniz, güç verdiniz. İyi ki varsınız. Birlikte daha güçlüyüz.
GELİRİNİ DEPREM ÇOCUKLARI YARARINA BAĞIŞLAYACAĞIMIZ KİTAP BASACAĞIZ
Usluoğlu, depremin yaşandığı günden bu yana yapılan çalışmaları içeren “Deprem ve Hatay’ konulu bir kitap yayınlayacaklarını ve satışından elde edilen gelirlerin tamamının depremde ailesini kaybeden öğrencilere bağışta bulunulacağını ifade ederek şöyle dedi:
Bu sabah Anıtkabir’ ziyaretimizde ‘i ziyaret ettik. Uygarlığın beşiği, barışın kenti, doğunun kraliçesi, dünya mirası Antakya-Hatay’ın ortak meselesi olduğunu, birlik ve beraberlik içinde kadim Antakya’yı yeniden ayağa kaldıracağımızı minnet duygularımızla bir kez daha ifade ettik. Yaşadığımız 6 Şubat ve 20 Şubat depremleriyle bu felaketin istisnasız her alandaki artçıları nedeniyle Hatay halkı çok zor günler geçiriyoruz. 11-12 Ağustosta bu zorluklara bölgedeki ihtiyaçlara, çözüm önerilerimize hep birlikte neler yapabileceğimize dikkati çekmek, farkındalık yaratmak için bir araya geldik. Hatayımız’a hep birlikte el ele daha iyi hızlı ve etkili hizmet yapabilmek için olumlu yapıcı ve sürdürülebilir iletişim ve samimi çalışmalar içinde olmak birlikte düşünmek ve ortak akılla nasıl uygulanabileceğini konuşmak için bir araya geldik. Hatay için çalışan platformlar olarak İstanbul ve Ankara’da düzenlemiş olduğumuz toplantıların konuşma metinlerini içeren ‘Deprem ve Hatay’ konulu bir kitap yayınlayacağız. Bu kitabın tüm gelirlerini depremde anne babalarını kaybeden öğrencilerime bağışlayacağız.
HATAY TARİHİ GELENEKSEL DOKUSUNU KORUYAN DİRENÇLİ BİR KENT OLMALI
Antakya ve Hatay’ın tarihi, özgün ve geleneksel dokusundan koparılmadan çevreye duyarlı, güvenli ve insan odaklı, afetlere dirençli bir kent olması gerektiğini belirten Dr. Usluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
Resmi istatistiklere göre; Depremde mekan, yani Hatay özellikle Antakya, Defne, Samandağı, İskenderun, Kırıkhan ve Hassa ilçeleri çok daha fazla yıkıldı. İçinde büyüdğümüz, temelinde sevgi barış kardeşlik, hoşgörü ve tölerans olan kadim Antakya kültürünü yaşatan onbinlerce insan hayatlarını kaybetti. Onbinlerce insan yaşadıkları yeri geçici olarak terketmek zorunda kaldı. Milyonlarca insan etkilendi. Yaşanan afet Hatayımızı kültürel, demografik ve ekonomik yapıyı yerle bir etmiş durumda. Hataylı’lar yaşadıkları afete ve afetin tarifsiz acı yüke dayanmaya çalışıyor. Bir yandan da sorunlara çözümler üretmeye üretilen çözümleri desteklemeye çalışıyor. Yaşananlara rağmen halkımızın birlik ve beraberlik içinde yardım için karşılıksız ve koşulsuz çabaları her türlü takdirin üzerindedir. Onları en içten şükranlarımız ve duygularımızla selamlıyoruz. Allah kimseye böyle yıkımı ve acıları yaşatmasın. Ulus olarak bu ve benzeri acıları bir daha yaşamamak için deprem gerçeğini unutmayacağız ve unutturmayacağız. Mekansal ve kültürel yıkımı dikkate alarak, Antakya Hatay’ın tarihi aslına uygun çağdaş bir kent olarak yeniden inşa edilmeye ihtiyaç var. Antakya Hatay’ın tarihi özgün ve geleneksel dokusundan koparılmadan çevreye duyarlı, güvenli ve insan odaklı bir kent olması kimlik ve akıllı, afetlere dirençli bir kent olması gerekir.
HATAY’IN AYAĞA KALDIRILMASI İÇİN SÖZ HAKKI HATAYLI’LARIN
Antakyalı’ların yaşam kalitesini artıran çağdaş bir şehir olarak yeniden yapılandırılması gerekir. Bu hiç de zor değil. Ancak, işe zemin etütlerinden, zemin yapı uyumundan başlamak gerekiyor. Depremden önce deprem olmamış gibi hazırlanmış imar planlarını uygulamamak gerekiyor. Kültürel varlıkları, tarihi eserleri, çevreyi ve doğayı korumak gerekiyor. Göç, yönetim ve politikaların rasyonel biçimde saydamlık içinde gözden geçirilmesi gerekiyor. Tarih boyunca 8 büyük yıkımı yaşayan Antakya, yaşanan her büyük yıkımdan sonra hem planlı hem de programlı olarak halkın da katılımıyla yaralarını sarmış ve yeniden inşa edilmiştir. Hatay’ın mekansal ve kültürel yıkımlar karşısında ayağa kaldırılabilmesi için söz hakkı Hataylı’larındır. Hatayımız’ın geleceğine Hataylı’lar karar vermelidir.
CUMHURBAŞKANIMIZDAN İMKAN VE ORTAM YARATMASINI TALEP EDİYORUZ
Antakya ve Hatay’ın yeniden ayağa kaldırılması için tüm güçleriyle dayanışma içinde çalıştıklarını ifade eden ASİ-DER başkanı Tevfik Usluoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da destek talebinde bulunarak şöyle dedi:
Bunun için yerel halk, kamu yönetimi, merkezi idare, yerel idareler, üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları olarak bizler hep birlikte dayanışma içinde ve devletin koordinasyonu içinde çalışmalıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu imkan ve ortamı yaratmasını arz ve talep ediyoruz. Bu konuda yetkin meslek mensuplarımız ve öğretim üyelerimizle beraber Hatay için elimizden gelenin en iyisini yapmaya hazır olduğumuzu kararlıkla ifade ederiz. Bizler Hatay için çalışan sivil ve sosyal platformlar STK lar olarak Hatayımız’ın yerel halkın yaralarını sararak refah ve mutluluğunu sağlayacak biçimde yeniden yapılandırılması için projeler hazırlayıp geliştiriyoruz. Bu projeleri uygulamak için kamu yönetimi ile yerel, ulusal ve uluslar arası bağış, hibe kredi kurum ve kuruluşlar ile son derece yararlı istişareler içerisindeyiz.
BAKANLARIMIZDAN RANDEVU TALEBİMİZE OLUMLU SONUÇ BEKLİYORUZ
Antakya ve Hatay’ın ayağa kaldırılması ve yeniden yapılandırılması kosunda olağanüstü çalışmalar sergeleyen ve devletiyle milletiyle bir bütün içinde çalıştıklarını ifade eden, bu çalışmaları daha da hızlandırarak acil çözümlerin üretilmesi için taleplerini ilgili bakanlara iletmek üzere randevu talebinde bulunduklarını ve bu taleplerine ilgili bakanlıklardan olumlu dönüş beklediklerini ifade eden Dr. Tevfik Usluoğlu, bu konudaki düşüncelerini de şöyle açıkladı:
Hatay’ın acil sorunları karşısında birlikte hızlı hareket etmek ve mesafe katetmek adına sayın Milli Eğitim Bakanımız, Sayın Sağlık Bakanımız, Sayın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız, Kültür ve Turizm Bakanımız ile İçişleri Bakanımızdan resmi olarak da randevu taleplerinde bulunduk. Girişimlerimizin olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz.
Depremde bu derecede ağır zarar görmüş Hatay’ın sorunları güncel sisayet çekişmelerini ve rekabetini aşan düzeydedir. Bu nedenle ülkemizi yönetme görevini seçimle almış mevcut hükümetimizin ve en düzeyde yani sayın Cumhurbaşkanımız’ın başta olmak üzere bu konuya somut maddi ve manevi yatırım sözü konusunda taleplerimizi bir daha iletiyoruz. Ardından aynı zamanda demokrasinin en önemli bileşenlerinden olan muhalefet partilerinin en önemli kurumlarından genel başkanları dahil Hatay ve deprem konularında yapıcı ve somut adımları destekleyici ama eksikleri ve yapılması gerekenleri de söylemekten imtina etmeden adım atmasını bekliyoruz. Biz Hatay siyasetini yürütüyoruz. Onun için hep birlikte Hatayımız’ı ayağa kaldırmak için tüm kurum ve kuruluşlarından ve devlet yetkililerinden uluslararası destek talep ediyoruz.
MURAT TENEKECİOĞLU: HATAY HEPİMİZİN HERŞEY HATAY İÇİN
Usluoğlu’nun konuşmasının ardından konuşan Murat Tenekecioğlu, Hatay’da yaşanan büyük afet nedeniyle acil çözüm bekleyen birbiriyle iç içe girmiş ve iki gündür tartışılan sorunların altını kısaca çizmek istediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: En önemli sorunlarımızdan bir tanesi Hatay’da zorunlu fizyolojik ihtiyaçların acıl olarak karşılanması gerekiyor. Neyi kasdediyorum. Geçici, kalıcı altyapı, enerji, yiyecek, barınma, sağlık, eğitim, çalışıp gelir elde edememe, düzenli huzurlu yaşam koşullarına kavuşmak, en önemli ihtiyaçlar arasındadır.
KADOP Temsilcisi Murat Tenekecioğlu, yaptığı konuşmada dile getirdiği ve yapılmasının acileyeti olarak belirleyerek talepte bulunduğu konularla ilgili şu görüş ve taleplerde bulunarak şöyle dedi:
ACİL EYLEM PLANI UYGULAMA ELZEMDİR
Sağlık personeli, eğitim personeline, adalet personeline yerel yönetimlerde çalışan personele, öğretim üyelerine kadar birer afetzede olduğu, aynı ihtiyaçlar içinde olduğu özlük haklarının mutlaka iyileştirilmesi gerektiği hizmet binalarının da yıkıldığı gerçeği hiç bir zaman ihmal edilmemelidir. Hatay’da görevliler canla başla çalışsalar da güvenlik acil ihtiyaçların bir diğeridir. Binaların yüzde 80 i yıkılan, metruk hale gelen boş araziye dönüşen hayalet bir şehirde özellikle geceleri emniyet, hukuk, mülkiyet hakkının korunması, diğer haklara uyulması düzen ve istikrarlı ortamın yaşanması. Bunlardan kaynaklanan bireysel cesaret, özgüven, yaşama sevinci özel hayat aciliyet taşıyor. Üçüncü olarak demografik yapının korunması ve sosyal ihtiyaçlar için acil eylem planı uygulanmalıdır. Antakya Hatayımız’ın tarihi, özgün ve çok kültürlü geleneksel dokusunda demografik ve sosyo ekonomik yapısına dokunulmadan çevreye duyarlı, güvenli, insan odaklı, kabuledilebilir yeni bir vizyona sahip, afetlere dirençli, yerel halkının yaşam kalitesini artıran çağdaş bir şehir olarak yeniden yapılaştırılmaya ihtiyacı var. Kültürün ve geleneklerin yaşatılıp korunması, hak sahipliği, yerinde dönüşüm, aile, arkadaşlık, dostluk, sevgi, saygı, hoşgörü, tolerans, kişisel ve sosyal gelişim ve bunların sürdürülebilir biçimde korunması önemli bir yerel ihtiyaç olarak karşımızda durmaktadır.
Tiyatro, konser, resim, karikatür, fotoğraf, el sanatları sergisi gibi sosyal etkinlikler hayatın normala dönmesinde katkıda bulunacaktır. Bunları da ihmal etmememiz gerekiyor.
4. cü olarak Hatay’da master plan, kent planlaması acil eylem planı uygulanmalıdır. Bölgesel ekonomik ve kalkınma teşvik planı büyük bir stratejik master plan ve prgram hazırlanmasını bu plan çerçevesinde halk plan ve programları uygulanmasını öneriyoruz. Örneğin hazırlanacak stratejik yapısal planda şehirlerin nereye kurulacağına, şehirlerin ve sanayilerin nerede yeniden inşa edileceği bunlar hep ihtiyaç duyulan alt yapı, yol, demiryolu, hava limanı, çevre ve demokratik planlama, tarihi, doğal ve kültürel varlıklar ekosistem gibi bunların korunması gibi kritik önemdeki hususlar yer almaktadır.
EKONOMİNİN CANLANDIRILMASI ELZEMDİR
5. ci olarak bölgesel ekonominin canlandırılması için acil eylem planı uygulanmalıdır. Geçici olarak göç etmiş yerel halkın Hatay’a geri dönüşünün sağlanabilmesi için başta geçici yerleşim, sağlık, eğitim, adalet, emniyet, altyapı gibi ihtiyaçları karşılayacak politikaların acilen uygulanmasıa ihtiyaç vardır. Bu politikaların en önemlisi Hatayımız’ın öncelikli yöre olarak ilan edilmesidir. Ve Hatayımız’ın en üst seviyede yatırım teşviklerine mazhar olabilmesidir. Yerel dinamiklerin, girişimcilerin ve potansiyelin öncelikli olarak desteklenmesi, ziraat dahil kırsal kesimde de kalkınma hamlesi başlatılması elzemdir.
ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA SÖZ VERİYORUZ
Bölgesel ekonomik kalkınma, sosyal gelişme, alt yapının geliştirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, bunlara bağlıdır. Başarı için ise yerel halkın kamu yönetimini, merkezi idarenin yerel idarelerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının sizlerin koordinasyonunda kamunun devletin koordinasyonunda hep birlikte siyasetten uzak dayanışma içinde çaba göstermesi gerekir.
Hatay için çalışan STK lar olarak bizler buna hazırız. Elimizden ne geliyorsa yapmaya burada herkesin huzurunda basının huzurunda söz veriyoruz.
HATAY HEPİMİZİN HERŞEY HATAY İÇİN
Hatay’ın hepimizin olduğunu ve herşeyin Hatay için olduğunu belirten Tenekecioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
Acil çözüm önerilerimiz var. Proje uygulama birimleri kurulmasını öneriyoruz. Antakya-Hatay için çok bileşenli ve çok katmanlı bilimsel planlama ilkelerini bütüncül olarak uygulayan yerel halkı ve üniversitelerimizin tecrübeli yetkin mensuplarını, meslek odalarını da çözüm sürecine dahil ederek sosyal sorumluluk içinde, şeffaf ve profesyonel bir yeniden yapılanma sürecine ihtiyacımız var. Bunun için öncelikle deprem bölgesi olan 11 vilayetle Hatay’ın tamamı için genelleyici kararlar alınmamasını önemle arz ve talep ediyoruz. Antakya’nın da çağdaş şehircilik anlayışıyla bilim ve tekniğin, bilgi ve tecrübeye, liyakata, ortak akla ve mantığa dayalı koordinasyon içinde bütüncül projeler uygulayarak sivil toplumla ve arzu edilen biçimde yaşatılabilir kurulabilir ve yeniden yapılandirilabilir. Bu süreci sivil ve sosyal toplumun iradesinin ve yetkin meslek mensuplarıyla yetkin üniversitelerin tecrübeli öğretim üyesi görüşlerini dikkate alarak tabandan yukarı doğru bütün içinde işleyen süreç olarak hızla işletilmesi elzemdir. Bunun için kamu görevlilerinin koordinasyonunda yetki li sorumlu, işlevsel üst düzey işlevsel merkezi bir proje uygulanabilir olmalıdır.
BİZLER HATAY İÇİN TÜM ÇALIŞMALARA HAZIRIZ
Hatay için ellerinden gelen çabayı sarfettiklerini ve yapılacak her türlü çalışmalara da hazır olduklarını belirten Tenekecioğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
HATAY HEPİMİZİN HERŞEY HATAY İÇİN
Biz STK olarak Hatay için yapılacak tüm çalışmalara katkıya hazırız. Sonuç olarak Hatayımız’ın mevcut sorunları çok büyük. Tek başına hiç bir kurumun ve kuruluşun kısa sürede çözeceği bir sistem değildir. Uzmanlık içermeyen müdahaleler, söylemler ile yaşanan belirsizlikler mevcut sorunları katlayarak çoğaltıyor. Dolayısıyla Hatayımız’ın ayağa kaldırılması hep birlikte örnek bir şehir planlaması için tüm kamu kuruluşları, üniversiteler, odalar ve sivil toplum kuruluşlarını birlikte çalışmasının özendirilmesi elzemdir. Hatay hepimizin herşey Hatay için.
HATAY SİVİL VE SOSYAL PLATFORMLAR BİRLİĞİ ORTAK AÇIKLAMADA BULUNARAK; MERKEZİ VE YEREL İDARELERİN HATAY KONUSUNDA DAHA DUYARLI OLMASINI VE ACİLEN YAPILMASI GEREK TALEPLERİNİ DİLE GETİREREK CUMHURBAŞKANI’NDAN DESTEK İSTEDİLER
Hatay İçin Çalışan Sivil ve Sosyal Platformlar Birliği (HSPB) Adına Organizasyonu Yapan Hatay İli Antakya, Samandağ, İskenderun İlçeleri Kültür ve Yardımlaşma ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ASİ-DER) Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu ve Kadim Antakya Dostları Platformu (KADOP) Başkanı Murat Tenekecioğlu, iki gün süren toplantının ardından ortak yapılan açıklamada şöyle denildi:
BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ, ANTAKYA’YI YENİDEN AYAĞA KALDIRACAĞIZ
Değerli konuklar, değerli basın mensupları, bilimin ışığını bizlerden esirgemeyen birbirinden değerli panelist hocalarımız, bir araya gelerek bu etkinliği düzenleyen HATAY için çalışan sosyal ve sivil platformlar olarak öncelikle sizleri ve afetzede olsun ya da olmasın yüreği insan ve memleket sevgisiyle çarpan, Hatay’ımıza sahip çıkan tüm duyarlı halkımızı saygıyla ve şükranla selamlıyoruz.
Bizlere, Hataylılara kelimenin tam karşılığı harikulade ev sahipliği yapan, her türlü destek ve katkıyı sunan Ankara Kent Konseyi mensuplarına Sayın Halil İbrahim YILMAZ Başkanın şahsında şükranlarımızı sunuyoruz.
Bugün aramızda olamasalar dahi yürekleri bizlerle atan dostlarımıza da teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Moral verdiniz! Güç verdiniz! İyi ki varsınız! Birlikte daha güçlüyüz!
Bu sabah Anıtkabir’i ziyaret ettik. Uygarlığın beşiği, barışın kenti, doğunun kraliçesi dünya mirası Antakya-Hatay’ın ortak meselemiz olduğunu, birlik ve beraberlik içinde kadim Antakya’yı yeniden ayağa kaldıracağımızı minnet duygularımızla bir kez daha idrak ve ifade ettik.
Yaşadığımız 6 Şubat ve 20 Şubat depremleriyle, bu felaketin istisnasız her alandaki ‘artçıları’ nedeniyle Hatay halkı çok zor günlerden geçiyor. 11-12 Ağustos’ta bu zorluklara, bölgedeki ihtiyaçlara, çözüm önerilerimize ve çalışmalarımıza, hep birlikte neler yapabileceğimize dikkatinizi çekmek, farkındalık yaratmak için bir araya geldik.
BİRLİKTE DÜŞÜNMEK VE ORTAK AKILLA UYGULAYABİLECEKLERİMİZ İÇİN BİR ARAYA GELDİK
Hatay’ımıza hep birlikte el ele daha iyi, hızlı ve etkili hizmet edebilmek için olumlu, yapıcı ve sürdürülebilir iletişim ve samimi çalışmalar içinde olmak, birlikte düşünmek ve ortak akılla nasıl uygulayabileceğimizi konuşmak için bir araya geldik.
Hatay için çalışan platformlar olarak İstanbul ve Ankara’da düzenlemiş olduğumuz toplantıların konuşma metinlerini içeren deprem ve Hatay konulu bir kitap yayınlayacağız. Bu kitabın tüm gelirlerini depremde annesini ve/veya babasını kaybeden öğrencilerimize bağışlayacağız.
ONBİNLERCE KAYBIMIZ YAZADIĞI KENTİ TERKETMEK ZORUNDA KALANLARIMIZ VAR
Resmi istatistiklere göre, depremde mekan, yani Hatay, özellikle Antakya, Defne, Samandağ, İskenderun, Kırıkhan, Hassa ilçeleri çok daha fazla yıkıldı. İçinde büyüdüğümüz temelinde sevgi, barış, kardeşlik, hoşgörü ve tolerans olan kadim Antakya-Hatay kültürünü taşıyan ve yaşatan on binlerce insan hayatını kaybetti, hayatta kalanların çoğu yaşadığı yeri geçici olarak terk etmek zorunda kaldı. Milyonlarca insan etkilendi.
HATAYLI AFETİN SONUÇLARINA DİRENMEYE ÇALIŞIYOR
Yaşanan afet Hatay’ımızı, kültürel yapıyı, demografik yapıyı ve ekonomik yapıyı yerle bir etmiş durumda. Hataylılar yaşadıkları afete ve afetin tarifsiz acılarla yüklü sonuçlarına direnmeye çalışıyor. Bir yandan da sorunlara çözümler üretmeye, üretilen çözümleri desteklemeye çalışıyor.
Yaşananlara rağmen, halkımızın birlik ve beraberlik içinde yardım için koşulsuz ve karşılıksız çabaları her türlü takdirin üzerindedir. Onları en içten şükran duygularımızla selamlıyoruz. Allah böyle büyük bir yıkımı ve acıyı hiç kimseye yaşatmasın!
DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ
Ulus olarak bu ve benzeri acıları bir daha yaşamamak için deprem ve afet gerçeğini Unutmayacağız. Unutturmayacağız.
Mekansal ve kültürel yıkımı dikkate alarak, Antakya-Hatay’ın tarihi aslına uygun çağdaş bir kent olarak yeniden inşa edilmeye ihtiyacı var. Antakya-Hatay’ın tarihi, özgün ve geleneksel dokusundan koparılmadan, çevreye duyarlı bir kent olması, güvenli bir kent olması, insan odaklı bir kent olması, kimlikli ve akıllı, afetlere dirençli bir kent olması gerekir. Antakyalıların yaşam kalitesini arttıran çağdaş bir şehir olarak yeniden yapılaştırılması gerekir. Bu hiç de zor değil!
DEPREM OLMAMIŞ GİBİ HAZIRLANAN İMAR PLANLARI UYGULANMAMALI
Ancak, işe zemin etütlerinden, zemin-yapı uyumundan başlamak, gerekiyor. Depremden önce deprem olmamış gibi hazırlanmış olan imar planlarını uygulamamak gerekiyor. Kültürel varlıkları-tarihi eserleri, çevreyi ve doğayı korumak gerekiyor. Göç yönetim ve politikalarının rasyonel biçimde saydamlık içinde gözden geçirilmesi gerekiyor.
HATAY’IN AYAĞA KALDIRILMASINDA SÖZ HAKKI HATAYLININDIR
Tarih boyunca sekiz kez büyük yıkımı yaşayan Antakya, yaşanan her büyük yıkımdan sonra hem planlı hem de programlı olarak, halkın da katılımıyla yaralarını sarmış ve yeniden inşa edilmiştir. Hatay’ın mekânsal ve kültürel yıkımı karşısında ayağa kaldırılabilmesi için söz hakkı Hatay’lılarındır. Hatay’ımızın geleceğine Hataylılar karar vermelidir. Bunun için; yerel halk, kamu yönetimi, merkezi idare, yerel idareler, üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları olarak bizler hep birlikte, dayanışma içinde ve devletin koordinasyonunda çalışabilmeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu imkan ve ortamı yaratmasını arz ve talep ediyoruz. Bu konuda yetkin meslek mensuplarımızla ve öğretim üyelerimizle bizler Hatay için elimizden gelenin en iyisini yapmaya hazırız ve kararlıyız.
HATAY İÇİN YARARLI PROJELER GELİŞTİRİYORUZ
Bizler, Hatay için çalışan sivil ve sosyal platformlar, STK’lar olarak Hatay’ımızın yerel halkın yaralarını sararak, refah ve mutluluğunu sağlayacak biçimde yeniden yapılanması için projeler hazırlayıp geliştiriyoruz. Bu projeleri uygulamak için kamu yönetimiyle, yerel, ulusal ve uluslararası fon, bağış, hibe, kredi kurum ve kuruluşlarıyla, büyük yabancı yatırımcılarla son derece olumlu istişareler içindeyiz.
İLGİLİ BAKANLIKLARDAN RANDEVU TALEPLERİMİZİN OLUMLU SONUÇLANMASINI BEKLİYORUZ
Hatay’ın acil sorunları karşısında birlikte hızlı hareket etmek ve mesafe kat etmek adına, Sayın Milli Eğitim Bakanımız, Sağlık Bakanımız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız, Kültür ve Turizm Bakanımız ile İçişleri Bakanımızdan resmi olarak da randevu taleplerinde bulunduk. Girişimlerimizin olumlu sonuçlarını bekliyoruz.
Hatay’ımızın yaşanan büyük afet nedeniyle acil çözüm bekleyen birbiriyle iç içe girmiş olan, iki gündür tartışılan sorunlarının altını kısaca çizmek istiyoruz:
- Hatay’da Zorunlu Fizyolojik İhtiyaçların Acilen Karşılanması Gerekir: Geçici-kalıcı altyapı, enerji, yiyecek, temiz su, barınma, iklimlendirme, sağlık, eğitim, çalışıp gelir elde edebilme, düzenli-huzurlu yaşam koşullarına kavuşmak en önemli ihtiyaçlar arasındadır. Sağlık personelinin, eğitim personelinin, adalet personelinin, yerel yönetimlerde çalışan personelin, öğretim üyelerinin de birer afetzede olduğu ve aynı ihtiyaçlar içinde bulunduğu, özlük haklarının mutlaka iyileştirilmesi gerektiği, hizmet binalarının da yıkıldığı gerçeği ihmal edilmemelidir.
- Hatay’da Görevliler Canla Başla Çalışsalar da Güvenlik Karşılanması Gereken Acil İhtiyaçtır: Bina stokunun %80’i yıkılan ya da metruk hale gelen, boş araziye dönüşen ‘hayalet bir şehirde’ özellikle geceleri korunma, emniyet, hukuk, mülkiyet haklarının korunması, diğer haklara uyulması, düzen ve istikrarlı ortamlar ve yaşamlar, bunlardan kaynaklanan bireysel cesaret-özgüven-yaşama sevinci özel önem ve aciliyet taşıyor.
- Demografik Yapının Korunması ve Sosyal İhtiyaçlar İçin Acil Eylem Planı Uygulanmalıdır: Antakya-Hatay’ımızın tarihi, özgün ve çok kültürlü geleneksel dokusundan, demografik ve sosyoekonomik yapısından koparılmadan, çevreye duyarlı, güvenli, insan odaklı, kimlikli ve akıllı, kabul edilebilir, yeni bir vizyona sahip, afetlere dirençli, yerel halkının yaşam kalitesini arttıran çağdaş bir şehir olarak yeniden yapılaştırmak ihtiyacı var. Kültürün ve geleneklerin korunup, yaşatılması, hak sahipliği, yerinde dönüşüm, aile, arkadaşlık, dostluk, sevgi, saygı, hoşgörü, tolerans, vicdan, kişisel ve sosyal gelişim ve bunların sürdürülebilir biçimde korunması önemli yerel ihtiyaçlardır. Tiyatro, konser, resim, karikatür, fotoğraf, el sanatları sergisi gibi sosyal etkinlikler hayatın normale dönmesine katkıda bulunacaktır.
- Hatay’da Master Plan, Kent Planlaması, Koruma Planı İçin Acil Eylem Planı Uygulanmalıdır: Bölgesel ekonomik teşvik ve kalkınma planı (GAP’ın güncellenmesi) dahil, büyük bir stratejik master plan ve program hazırlanmasını, bu plan çerçevesinde alt plan ve programların uygulanmasını öneriyoruz. Örneğin hazırlanacak ‘Stratejik Yapısal Planda’ (1/250 000 ve 1/100 000) şehirlerin nereye taşınacağı, şehirlerin ve sanayilerin nerede yeniden inşa edileceği, bunların ihtiyaç duyacağı teknik altyapı, yol, demiryolu, havalimanı, çevre ve atık planlaması, demografik planlama, tarihi, doğal ve kültürel varlıklar, ekosistem ve bunların korunması gibi kritik önemdeki hususlar yer almalıdır.
- Bölgesel Ekonominin Canlandırılması İçin Acil Eylem Planı Uygulanmalıdır: Geçici olarak göç etmiş yerel halkın Hatay’a geri dönüşlerinin sağlanabilmesi için başta geçici yerleşim, sağlık, eğitim, adalet, emniyet, piyasaların kurulup işlemesi, altyapı, iş ve gıda güvenliği gibi ihtiyaçları karşılayacak politikaların acilen uygulanmasına ihtiyaç var. Bu politikaların en önemlisi; Hatay’ımızın kalkınmada öncelikli yöre ilan edilmesi, özel ve en üst seviyede yatırım teşvikleri uygulanmasıdır. Yerel dinamiklerin, girişimcilerin ve potansiyelin öncelikli olarak desteklenmesi, ziraat dahil kırsal kesimde de kalkınma hamlesi başlatılması elzemdir. Bölgesel ekonomik kalkınma, sosyal gelişme, altyapının geliştirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi bunlara bağlıdır. Başarı için ise, yerel halkın, kamu yönetiminin, merkezi idarenin, yerel idarelerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının sizlerin koordinasyonunda hep birlikte, dayanışma içinde çaba göstermesi gerekir. Hatay için çalışan STK’lar olarak bizler hazırız.
Acil Çözüm ve Metodoloji Önerimiz: PROJE UYGULAMA BİRİMLERİ KURULMASI: Antakya-Hatay için çok bileşenli ve çok katmanlı bilimsel planlama ilkelerini bütüncül olarak uygulayan yerel halkı ve üniversitelerimizin tecrübeli yetkin mensuplarını, meslek odalarını da çözüm sürecine dahil eden, sosyal sorumluluk içinde şeffaf, profesyonel bir yeniden yapılanma sürecine ihtiyacı var. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için öncelikle Deprem bölgesi olarak 11 vilayetin ve Hatay’ın tamamı için genelleyici kararlar alınmamasını önemle arz ve talep ederiz.
Antakya-Hatay çağdaş şehircilik anlayışıyla, bilim ve tekniğe, bilgi ve tecrübeye, liyakate, ortak akla ve uzmanlığa dayalı koordinasyon içinde bütüncül projeler uygulayarak sivil toplumla birlikte ve arzu edilen biçimde yaşatılabilir, korunabilir ve yeniden yapılaştırılabilir.
Bu sürecin sivil ve sosyal toplumun iradesini ve yetkin meslek mensupları ile yetkin üniversitelerin tecrübeli öğretim üyesi görüşlerini dikkate alarak tabandan yukarı doğru uyum içinde işleyen demokratik bir süreç olarak hızla işletilmesi elzemdir. Bunun için kamu görevlilerinin koordinasyonunda yetkili-sorumlu-işlevsel, üst düzey her bir ilçe-yöre bazında işlevsel ve merkezi bir PROJE UYGULAMA BİRİMİ kurulmalıdır. Bu birim acil eylem planlarının hazırlanmasından ve uygulanmasından da sorumlu olmalıdır.
Proje Uygulama Biriminin sahada; şehir planlama grubu, kentsel tasarım ve park-peyzaj grubu, mimari tasarım grubu, akıllı şehir tasarımı grubu, jeoloji, jeofizik ve afet yönetimi grubu, çevre ve halk sağlığı grubu, sosyoloji ve kentsel yönetim grubu, bölgesel ekonomi grubu gibi alt çalışma grupları ya da alt proje uygulama birimleri olmalıdır. Sorunların bütünlük içinde çözülmesi için bu gereklidir.
Biz HATAY için çalışan sosyal ve sivil platformlar ve STK’lar olarak bu konuda ve oluşturulacak Proje Uygulama Birimleri içinde tam kapasite ve uyum içinde çalışarak katkı sunmaya hazırız.
SONUÇ OLARAK; Hatay’ımızın mevcut sorunları çok büyük ve tek başına hiçbir kurumun, kuruluşun, devletin kısa sürede çözebileceği cinsten değil. Uzmanlık içermeyen müdahaleler, söylemler ile yaşanan belirsizlikler mevcut sorunları katlayarak büyütüyor. Dolayısıyla, ANTAKYAMIZIN VE HATAYIMIZIN ayağa kaldırılması, hep birlikte çağdaş, afetlere dayanıklı ‘örnek’ bir şehir yaratılması için tüm kamu kurum ve kuruluşları, bakanlıklar, belediyeler ile özel sektör, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmak için özendirilmesi elzemdir. Hatay hepimizin! Her şey Hatay için!
HATAY İÇİN ÇALIŞAN PLATFORMLAR ve STK’LAR OLARAK BU KONUDA ÜZERİMİZE DÜŞENLERİ FAZLASIYLA ve KARARLILIK İÇİNDE YAPMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNARIZ.
HATAY’ımızın sorunları ve çözüm önerileri Sayın Cumhurbaşkanımızın en üst seviyede ilgisine muhtaçtır. Bu ilginin somut göstergesi olarak Sayın Bakanlarımız yöreyi ziyaret etmekte ancak, ziyaretleri ve toplantıları son derece kapalı ve sınırlı bir ortam içinde gerçekleşmektedir.
Daha güzel günlerde buluşmak üzere sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.
MKÜ REKTÖRÜ’NDEN PLAKET
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, toplantıyı düzenleyen STK ve platformlar adına ASİ-DER Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu ile KADOP Temsilcisi Murat Tenekecioğlu’na bir plaket takdim ederek çalışmalarında gösterdikleri başarıdan dolayı kutlayarak desteklediklerini ve Hatay’da düzenlenecek bir toplantıya MKÜ olarak ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.
ASİ-DER VE KADOP Temsilcileri Murat Tenekecioğlu ile Dr. Tevfik Usluoğlu, Hatay için yaptıkları önemli ve yararlı çalışmalarından dolayı Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren tarafından plaketle ödüllendirildi.