İş insanı Ömer Niziplioğlu, çalışıp çabalayıp, kafa yorup emek sarfediyor ve Hatay’ın geleceğini ilgilendiren önemli bir plan-proje ortaya koyuyor. Bunun için Niziplioğlu’nu kutluyorum. Ama bu plan ve projelerin amacına ulaşması için herkesin ve her kurumun üzerine düşeni yapması gerekiyor. Kamuoyunu ilgilendiren projelerde kamuoyu oluşturmak ve siyasi ve sivil otoriteleri harekete geçirecek en önemli kurumlar sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu kuruluşlar da üzerine düşeni yapmalıdır.
HATAY VE HATAYLI’NIN BU GÜCÜ VAR
18 Derneğin bağlı bulunduğu bir federasyon var. Hatay Dernekler Federasyonu. Bunlar İstanbul’da olanlar. Hatay’daki siyasi partileri, Ticaret Odaları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarını da buna eklediğimizde oluşacak gücün halledemeyeceği bişey olamaz. Bu güce hiç bir siyasetçi, atanmış ve seçilmiş karşı koyamaz.
Hem, zaten kimse kendi için bişey istemiyor. İstenen Hatay ve ülke ekonomisiyle istihdamının kazanması. Dolayısıyla halkın, esnafın işadamının ve dolayısıyla tüm Hatay’ın kazanması sözkonusu.
Peki bu gücü oluşturmak için Hatay Dernekler Federasyonu şimdi değil de ne zaman harekete geçecek. Hatay’ın geleceğini her yönüyle ilgilendiren böylesine bir hayati proje için federasyonu harekete geçmeye çağırıyoruz.
En son bu konu Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu Uranüs Otelde iş insanı Ömer Niziplioğlu tarafından gündeme getirilmiş, konuyla ilgili federasyon yönetimine açıklayıcı bilgiler vermiş ve siyasi ve sivil otoritelerin federasyon tarafından Hatay için harekete geçirilmesinin altı çizilerek belirtilmişti.
Nisan ayında yapılan bu toplantının ardından iki aya yakın bir zaman geçmesine rağmen Hatay Dernekler Federasyo’nundan henüz bu konuda bir çalışma olmadı. Olup olmadığını öğrenmek için ise Genel Başkanı sürekli aramama rağmen ne yazık ki görüşme olanağım olamadı. Eğer varsa bizi bilgilendirsinler. Neler yaptıklarını anlatsınlar ve biz de kamuoyunu bilgilendirelim.
EN BÜYÜK GÖREV FEDERASYONA DÜŞÜYOR
Bu konuda en büyük görev Hatay Dernekler Federasyonu başkan ve yönetimine düşüyor. Proje hazır, plan hazır. Tek yapılacak şey harekete geçmek ve kamuoyu oluşturup siyasi ve sivil otoritelerir harekete geçirmek gerekiyor. Yani, un var, yağ var, şeker var. İş helva yapmaya kalıyor. Ne duruyorsun federasyon o zaman?
Hatay Dernekler Federasyonu’nun gerek siyasi ve gerekse bürokraside ulaşamayacağı kişi ve kurum olabileceğini sanmıyorum. O zaman derdimizi, hedefimizi, planlarımızı ve Hatay ile ülke ekonomisine getireceği kazanımları neden gidip anlatılmıyor. İlgililerle yetkililer bilgilendirilmiyor?
Neden? Ne bekleniyor?
NE YAPILMALI
Bugünden teziz yok, hemen bir komite kurulmalı. Adı, Hatay Turizmini, Ekonomisini Kalkındırma Komitesi ve ya başka bir isim olur. O kadar önemli değil. Uygun bir isimle komite oluşturulmalı. Komitede görev alacakların öncelikle bu iş için zaman ayırcak, konuyla ilgili bilgili ve iletişimi güçlü, fikir üretebilecek kişilerden oluşturulabilir.
Belirlenen isimle oluşturulan komite, öncelikle Ticaret ve Sanayi Odalarını, Esnaf ve Sanatkarlar Odalarını, Hatay’daki iktidar, muhalefet, büyük küçük tüm siyasi parti il ilçe yöneticilerini bilgilendirerek hareke geçirmeli. Ardından sivil toplum kuruluşlarını bilgilendirerek destekleri sağlanmalı. Siyasi parti temsilcileri de dahil, bu kuruluşlardan komiteye en az birer temsilciler alınmalı ve ardından ilgili milletvekilleri ve bakanlıklar nezdinde görüşmeleri başlatarak hazırlanan projeler, planlar ve projenin Hatay ve ülke ekonomisine ve istihdamına katkısı dosyalarla raporlar halinde sunulmalı.
Bu yapılacakların listesini uzatabiliriz.
Ama harekete geçilmeli.
Zaman geçirmeden.
Bahri POLAT