İSTANBUL’DAKİ ARAP ALEVİLERİ İLE BAZI HATAYLI STK TEMSİLCİLERİ ASİ-DER’İN GELENEKSEL HRİSE ETKİNLİĞİNDE BULUŞARAK HATAY LEZZETLERİNİ TADARKEN DOSTLUK VE DAYANIŞMA ÖRNEĞİ SERGİLEYİP BOL BOL MEMLEKET VE HEMŞEHRİLİK MUHABBETLERİ YAPTILAR.
6 Şubat 2023’te yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle ara verilen, Asi-Der’in her yılın Mayıs ayında düzenlediği geleneksel Hrise etkinliği İstanbul/Küçükçekmece’deki Gadip Dede Cem Evinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Hataylı Arap Alevi’lerinin yoğun ilgi gösterdiği Hrise etkinliğine; Asi-Der Başkanı Dr. Tefik Usluoğlu, dernek yönetim kurulu üyeleri ve üyelerinin yanısıra DİSK Genel Başkanı Arzu Çekrezoğlu, Hatay eski Milletvekillerinden Hataylı Sanatçı Hilmi Yarayıcı, CHP Parti Meclis Üyeliğine getirilen Asi-Der’li Berkay Gezgin, CHP Trakya Milletvekili Cem Avşar, DEM Milletvekili ve Garip Dede Cem Evi başkanı Celal Fırat, Asi-Der Danışma Kurulu üyesi Ali Çerkezoğlu, Bakırköy belediyesi eski başkanlarından Ahmet Bahadırlı, Hassa Derneği Başkanları Celal Kılıç, Cemil Durgun, Hatay Altınözü Derneği Başkanı Alparslan Özdemir, Hatay Gastronomi Derneği başkanı Ahmet Solakoğlu, Samandağ Derneği başkanı Mustafa Aydın ve Hataylı’lar Derneği Başkanı Mehmet Burak Akyürek, Silivri Belediye eski meclis üyesi ve harita mühendisi ve eşiyle vatandaşlar katıldı.
BERKAY GEZGİN: ÜLKENİN GELECEĞİ İNANCI VE KİMLİĞİ İLE YAN YANA DURMAKTAN KORKMAYAN İNSANLARIN ELLERİNDE YÜKSELECEK…
Antakya Samandağ İskenderun İlçeleri Kültür Yardımlaşma Dayanışma ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ASİ-DER)’in hrise etkinliğinde konuşan CHP’nin en genç öğrenci Parti Meclisi Üyesi Berkay Gezgin, ülkenin geleceğinin inancı ve kimliği ile yan yana durmaktan korkmayan özgürlükçü insanların ellerinde yükseleceğini, Belediyelere yapılan operasyonlar, muhalif seslere yönelen baskılar, gençlere reva görülen hukuksuzluklar bizleri susturamaz.Biz bu yolu; barışla, adaletle, ama inatla yürümeye devam edeceğiz. Cemevlerinin hâlâ ibadethane sayılmadığı bir ülkede, Alevi yurttaşlar olarak bir sofranın başında birleşmek bile başlı başına bir direniştir. Bu sofralar ve bu mücadele, bizimdir.belirterek şöyle dedi:
Değerli Canlar, Kıymetli Yol Arkadaşlarım,
Bugün burada sadece bir geleneği yaşatmak için değil; bu toprakların vicdanını, belleğini ve birliğini hep birlikte büyütmek için bir aradayız.
Hrise – bizim için sadece bir yemek değildir, yüzyılların dayanışmasıdır. Aynı sofraya diz çöküp aynı lokmayı bölüşmek, kültürümüzün en kadim değeridir. Bu değer, ne yasaklarla ne baskılarla silinebilir. ASİ-DER olarak bu mirası sadece yaşatmakla kalmıyor, genç kuşaklara da taşıyoruz.
Bugün burada hem ASİ-DER Yönetim Kurulu üyesi olarak hem de Cumhuriyet Halk Partisi’nin genç bir Parti Meclisi Üyesi olarak bulunuyorum. Ve her iki kimliğimle de şunu söylemek isterim:
Bu ülkenin geleceği; inancını özgürce yaşayan, kimliğini korkmadan ifade eden, yan yana durmaktan korkmayan insanların ellerinde yükselecek. Ve bu gelecek sofralarda kurulacak, meydanlarda filizlenecek, sandıkta şekillenecek.
Ne yazık ki bugün ülkemiz, halk iradesinin baskılandığı, farklı kimliklerin hedef gösterildiği, inançların görmezden gelindiği bir karanlıktan geçiyor. Belediyelere yapılan operasyonlar, muhalif seslere yönelen baskılar, gençlere reva görülen hukuksuzluklar bizleri susturamaz.
Bu yüzden buradayız.
Cemevlerinin hâlâ ibadethane sayılmadığı bir ülkede, Alevi yurttaşlar olarak bir sofranın başında birleşmek bile başlı başına bir direniştir. Bu sofralar ve bu mücadele, bizimdir.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak da bu ülkede kimsenin kimliğinden, inancından, yaşam tarzından dolayı ötekileştirilmediği bir düzeni kurma kararlılığındayız. Bu kararlılığın adı bugün, 15,5 milyon insanın oyuyla halkın cumhurbaşkanı adayı olan Sayın Ekrem İmamoğlu’dur.
Biz bu yolu; barışla, adaletle, ama inatla yürümeye devam edeceğiz.
Başta Dernek Başkanımız Tevfik Bey olmak üzere, bu güzel etkinliği yıllardır sürdüren, emeğiyle, gönlüyle katkı sunan herkese yürekten teşekkür ediyorum.
Birliğimiz daim, yolumuz açık olsun.

SURİYEDE’Kİ ALEVİ KATLİAMLARINA DİKKAT ÇEKEN TEVFİK USLUOĞLU: SU BİLE ÇÜRÜDÜ, BİZ ÇÜRÜMEYECEĞİZ
Geleneksel hrise etkinliğinin açılış konuşmasını yapan ASİ-DER Başkanı Tevfik Usluoğlu, katılımcıları selamlayarak, etkinliğe katılım gösterdikleri için teşekkür ederek başladığı konuşmasında Hrisinin yedi bin yıllık bir gelenek olduğunu ve bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını belirtti. Her konuşmasında olduğu gibi bugünkü konuşmasında da Suriye’de yaşanan Alevi Katlilamlarına dikkat çeken Usluoğlu, bir arada olmanın önemini vurgulayarak şunları söyledi:
Bugün Suriye’de Alevi soykırımı var. Onun için vicdanı olan herkesin, duyarlı olması ve sürece itiraz etmesi gerekiyor. Alevi meselesi sadece Suriye’den ibaret değildir. Alevi meselesi demokrasi sorunudur. Ülkemizde yaşama hakkının garanti altına alınması ve geleceğe uzanması için tüm duyarlı insanların, insan hakları örgütlerinin devreye girmesi kaçınılmazdır. Suriye’de kadınlar kaçırılıyor, tecavüz ediliyor, çocuklar öldürülüyor. Onun için hepimiz, insan olarak bu sürece itiraz etmeliyiz.
Bugün birlikte üretmeye, birlikte söz kurmaya adayız, onun için bir arada olmalıyız. Bu dönemde su bile çürüdü ama biz çürümeyeceğiz. Geleceğe onurumuzla, kimliğimizle, kadim Antakya’nın ruhuyla ulaşacağız.

DEM’Lİ VEKİL CELAL FIRAT: ALEVİ ÖRGÜTLERİMİZLE SURİYEDE OLACAĞIZ
DEM Parti İstanbul Milletvekili ve Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Başkanı Celal Fırat, yaptığı konuşmada, bu coğraflayada çok acıların çekildiğini, halen bu acıların devam ettiğini hatta katlamlara maruz kalındığına dikkat çekerek şöyle dedi:
Özellikle HTŞ’liler tarafından yapılan katliamlara dikkat çekmek istiyorum.
Alevi örgütlerimizle birlikte kısa süre içerisinde orada, Suriye’de olmayı planlıyoruz. Türkiye’de şu an bir barış süreci yürüyor. Kimileri ‘çözüm süreci, müzakere süreci’ de diyor. Artık bu ülkede sevginin egemen olması lazım. İnsanların bu topraklarda artık kimliklerini özgür bir şekilde yaşayabileceği koşulların yaratılması lazım. Hep beraber el ele verebilirsek, birbirimizin Hızır’ı olursak her şeyin üstesinden gelebiliriz. Hızır lokmalarınızı kabul eylesin, dertlere şifa olsun.

DEVA TRAKYA MİLLETVEKİLİ CEM AVŞAR: SURİYE’DE ALEVİ KATLİAMI VAR…
Asi-Der’in Hrise etkinliğine katılan Deva Partisi Trakya Milletvekli Cem Avşar, yaptığı konuşmada haksızlığın ve hukuksuzluğun karşısında durduklarını göstermek için bugün bir arada olduklarını, birlik ve beraberlik içinde olduklarını ifade eden Avşar, “Suriye’de bir Alevi katliamı var. Bu katliamın bugünün aydın olduğu kadar net bir gerçeğidir. Fakat bizim şöyle bir itiraz noktamız var. Evet dün de bir zalimlik vardı Suriye’de ama, biz o günde insana mezhebini meşrebini kimliğini aidiyetini sormadan coğrafya neresi olursa olsun zalimliğe, zulme itiraz eden bir inançtan geliyoruz. Bugün de aynı şekilde zalimliğe zulme itiraz edilmesini bekliyoruz. Fakat bu gün hükümet tarafından ciddi bir şekilde bir hükümet desteği var. Dün Colani idi bugün kravat taktı bu kişi Ahmedi Şara oldu. Kravat takmayla demokrasi gelmez. Kravat takarak medeni olunmaz. Gidişatı ve süreci görüyoruz. Suriye’de yaşananlara her koşulda itiraz edeceğimizi belirtiyoruz. İtirazlarımızı el birliğiyle daha da yükseltmeliyiz.

HİLMİ YARAYICI: ANTAKYA KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK ÇOK ÖNEMLİ
Hatay eski milletvekillerinden, aynı zamanda Asi-Der yönetim kurulu üyesi olan Antakyalı sanatçı Hilmi Yarayıcı da yaptığı konuşmada katılımcıları selamlayarak , “Bu kültür kadim bir kültür. Dolayısıyla bu kültürü yaşatmak gerçekten önemli. Benim müziğim ve mücadelemin altyapısını hazırlayan sizlersiniz. Bu yüzden Antakya’da yaşadığım, çocukluğumdan bu yana o değerleri sahiplenmenin gururunu yaşadım. Bugün de hepinize bu yarattığınız değerler için çok teşekkür ediyorum” dedi.

ALİ ÇERKEZOĞLU, HRİSE’NİN ÖNEMİNİ VE NASIL ASİ-DER’Lİ OLDUĞUNU ANLATTI
Asi-Der Danışma Kurulu üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu, kendini tanıtarak başladığı konuşmasını, Hatay’ın tüm ilçelerini ve burada yaşayanları anarak ve selamlayarak başladığı konuşmasında nasıl Asi-Der’li olduğunu anlatarak şöyle dedi:
Antakya’yı birbirimize anlatmaya gerek yok. Özel bir kültür. Belki bize böyle geliyor. Kendi kendimizi övmeye gerek yok. Neysek o yuz. Buraya hrise yemeye geldik. Benim bu dernekle tanışmam şöyle oldu; İstanbul’da doktorluk yapan Antakyalı’yım. Antakyayı, memleketimi ve memleketlimi çok seven biriyim. Bu kültüre aşık insanlarız ama hayat İstanbul’da devam etti ediyor.
Bir gün dediler ki; Burda bir derneğiniz var ve hrise yapıyor. Çok uzakta Çatalca’da yaptıkları için ya rica etsek getirirmisiniz dedim. Bir doktor arkadaşım hatırımı kırmadı getirdi. Tabi hrise bizim için bir kültür olarak da yemek olarak da kutsal. İkinci sene istediğimde ise “Artık karar alınmış zahmet edip gelmeyenlere hrise yok” cevabını alınca bu tutum önce biraz negatif görünse de taktir edilecek tutum. Bu yaklaşım çok anlamlı ve mantıklı geldi. O gün Çatalca’ya hrise için gittim. Gidiş o gidiş dernek yöneticilerinden ve arkadaşlardan kurtulamadım. Asi-Der’le yatıp Asi-Der’le kalkıyoruz. Bugün bu hrise etkinliğinde bu derneği kuran, yaşatan ve bugün burya gelen tüm hemşehrilerimi hrisenin huzurunda saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Ortak değerleri büyütmek umuduyla iyi günler diliyorum.

DİSK GENEL BAŞKANI ARZU ÇERKEZOĞLU: DOĞDUĞUMUZ TOPRAKLARIN DEĞERLERİYLE BULUŞMAK ÇOK ANLAMLI
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ‘DİSK’ Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu’da bir konuşma yaparak, Asi-Der’in bu toprakların insanlarını hep böyle güzel günlerde bir araya getirdiğini belirterek şöyle dedi: Asi-Der bu toprakların insanlarını hep böyle güzel günlerde bir araya getirmeyi başarıyor. Dayanışmada bir araya getiriyor. Birlikte beraberlikte bir araya getiriyor. Bugün de yine bizleri yan yana getiren emeği geçen herkese çok teşekkür etmek istiyorum. Doğduğumuz büyüdüğümüz topraklardan uzaklarda yaşarken, hiç kuşkusuz hemşehrilerimizle doğduğumuz büyüdüğümüz toprakların değerleriyle buluşmak her zaman çok anlamlı. Kuşkusuz Antakya için Samandağ için bu değer 6 Şubattan sonra daha da büyük ve daha da derin bir anlam kazandı. 6 Şubat depremlerinden sonra yaşanan yıkım bölgenin insanlarını Türkiye’nin hatta dünyanın neresinde olursa olsun daha fazla yan yana getirmek daha fazla dayanışma içerisinde olmayı da beraberinde getirdi. Tabi bu kadim toprakların değerleri, dayanışması hiç kuşkusuz sadece Antakya, Samandağ, İskenderun Hatay için değil bütün Türkiye için değerli kıldı.

ŞABAN ORUÇ, ŞİİRİYLE DUYGULANDIRDI
Arap Alevi derneklerinin tüm etkinliklerine şiirleri, konuşmaları ve esprileriyle renk katan Hataylı’ların İstanbul’daki gülen yüzü Şaban Oruç, Nazım Hikmet’in okuduğu ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine‘ şiiriyle Hrise etkinliğine katılanları duygulandırdı.




Yapılan konuşmalar ardından, hazıranışı büyük bir emek ve özveriyle yaklaşık üç gün süren geleneksel ‘Hrisi’nin konuklara ve katılımcılara ikramı yapıldı.
Her yıl olduğu gibi bu yılki Hrisi de damaklarda bıraktığı lezzet ile beğenildi.
HRİSENİN BÜYÜLEYEN LEZZETİ İÇİN GECEYİ GÜNDÜZE KATAN HRİSENİN KAHRAMANLARINA TAM NOT…
Etkinliğin olmazsa olmazı hrise için dev kazanları iki gün önceden ocağa konuldu. Önce etler özenle temizlenerek pişirildi. Pişirilen etler sonra dövmeyle buluşturuldu. Akşamdan sabaha durmadan döverek karıştılrıldı ki, etle dövme helva kıvamına gelinceye kadar özdeşleştirildi. Eşsiz bir lezetoluşması için uzun zaman alan ve oldukça büyük bir emek ve sabır gerektiren hrise için hiç bir karşılık beklemeden sadece gönülden gelen bir aşkla vefakar ve cefakarca gecesini gündüzüne katan Asi-Derli Muzaffer Şeb, Riyad Arslan, Hüseyin Fahracı, Esat Kayıkçı, Mehmet Aslan ve Ali Oflazoğlu ortak bir çabayla hazırladıkları hriseyi yiyenler emeği geçenlere teşekkür ettiler.





