Asrın felaketinde kadim kent Antakya’yı küllerinden yeniden yaratmak için dayanışma ruhuyla maddi-manevi destekte bulunanlar, ASİ-DER Afet yönetimi tarafından düzenlenen iftar yemeğinde verilen plaketlerle onurlandırıldılar.
Antakya için, Hataylı afetzedeler için tüm imkanlarını seferber eden Hataylı başarılı iş insanı hemşehrimiz Dr. Tamer Çiçek’in işletmecisi olduğu La Quinta By Wyndham Otel’deki ev sahipliğinde verilen iftar yemeğinde bir araya gelen Antakya-Hatay için dayanışma ruhundaki hayırseverlerle afet anında ve sonrasında yaşananlar ile Hatay’ın geleceği konuşuldu.
ASİ-DER Başkanı DR. Tevfik Usluoğlu’nun açılış konuşmasının ardından katılımcılar sırasıyla kendilerini tanıtarak Hatay’daki depremde yaşananlar ile deprem sonrası süreciyle ilgili görüş, düşünce ve öneriler ifade edildi.
TEVFİK USLUOĞLU: ANTAKYA’YI TÜM RENKLERİMİZLE KENT KİMLİĞİMİZE UYGUN İHYA EDECEĞİZ
Antakya ve tüm Hatay’ın eski günlerine kavuşturularak kent kimliğine yeniden kavuşturulacağının mücadelesini hedeflerine ulaşıncaya kadar sürdüreceklerini kararlılıkla belirterek”Antakya Doğunun Kraliçesi, Dünyada kurulan 6. kent, 8 defa yıkılan bizim 9. defa yeniden kuracağımız kent..! Antakya, kültürün, inancın, tarihin, arkeolojinin, gastronominin, ortak yaşam kültürünün başkenti..! Şansızlığın şansını yaratmak ve Anka Kuşu gibi kentimizi yeniden ayağa kaldırarak, Ramazan, Kurban, Ğadir Hum, Pesah, Paskalya, Meryem Ana Yortusu kutlamak ve yeryüzü sofrasında birlikte bağdaş kurmak için tarih yazan ve tarih yapan kentimizi, bugünlerde ki kırık kanadını iyleştirip tüm renklerimizle beraber ve tarihsel kent kimliğimize uygun olarak yeniden ihya edeceğiz..! Bu zorlu süreçte yanımızda bulunan, bize destek veren tüm paydaşlarımıza alenen teşekkür ediyorum. ” diyen ASİ-DER Başkanı ve Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Tevfik Usluoğlu, yardımların afetzedelere ulaştırılmasında tüm imkanlarını seferber eden hayırsever iş insanları Petek Lojistik’den Cem Yılmaz’a ve BKM Lojistik işletmecisi Edip Bakımcı’ya ayrıca teşekkür etti.
AV. METİN ATLAN:ASİ-DER HUKUK KOMİSYONU, HOYRATÇA ÇEVRE KULLANIMI VE HUKUK İHLALLERİNE SESSİZ KALMAYACAK
6 Şubatta yaşanan felaketten en büyük zararı Hatay’ın gördüğünü, Antakya ve Samandağ’ın ise gerek yıkılan binalar ve gerekse kaybedilen insan sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu belirten ASİ-DER kurucu başkanı Av. Metin Atlan, depremle birlikte bölgede büyük acılar yaşandığını ve bu yaşanan acıların ne yazık ki halen sürdüğünü belirterek, “AFAD,Kızılay,merkezi ve mahalli idareler hayati önem taşıyan ilk günlerde ne yazık ki vatandaşın yanında olamadığına dikkat çekerken, ASİ-DER olarak temin edip acilen Hatay’a gönderdikleri kurtarma araçlarıyla iş makinalarının Osmaniye’de AFAD tarafından alıkonulmasıyla vatandaşlarımızı kurtarmakta gecikmemiz içimizi acıtmıştır. Başta yardımlarımızı engelleyen AFAD, ASİ-DER olarak bizim yardım konusunda ne kadar yararlı ve ciddi işler yaptığımızı yeni farketti. hatta malzeme dağıtım ve koordinasyonu bakımından asi Der’den yardım istemiş ve yöre insanı olarak araç,şoför ve diğer gereken yardımları sunmuş bulunmaktayız” dedi.
Cumhurbaşkanlığının olağanüstü hal ilanıyla 126 nolu kararnamenin 7. maddesiyle Antakya merkezde kamulaştırma yapıldığını, “OHAL kapsamında çıkarılan bu kararnameye karşı hukuksal denetimin olmaması,Anayasa Mahkemesine bile gidilememesi,demokratik toplum düzenine aykırı olup keyfiliğe yol açabilecektir. onlarca canımız molozlarla birlikte gitti.Çevre kullanılıp kirletiliyor,kansere yol açacağı açıkça bilinen asbeste karşı hiç bir önlem alinmamakta,moloz taşıyan kamyonlara branda dahi çekilmemekte,deprem ile yıkılan yöre halkı bu fütursuz enkaz kaldırma yöntemi ile bir kez daha yıkıma maruz bırakılmaktadır” diyen Av. Metin Atlan, acil ‘Hukuk Komisyonu’ oluşturularak hukuksal olarak ne gerekiyorsa acilen yapılması gerektiğinin önemine dikkat çekti.
ÖMER NİZİPLİOĞLU’NUN HATAY’I KURTARACAK PROJESİ DESTEK GÖRDÜ
Hatay’ı ayağa kaldıracak, ekonomisini şahlandırarak istihdam sorununu çözüp Hataylı’nın refah düzeyini artıracak ‘Hatay Turizmi ve Yeniden Yapılandırma’ projesi hakkında bilgi vererek bu projenin hayata geçirilmesi halinde Hatay’ın bir Antalya, bir Dubai gibi gelişeceğine inandığını belirtti.
Hatay’daki yapılaşmaya da dikkat çeken Niziplioğlu, yeni kurulacak Hatay’ın Amanoslar’daki depreme dirinçli sert zeminli alanlara yapılması gerektiğini ifade eden Niziplioğlu, “Şu an yapılanlar züccaciye dükkanındaki fil gibi tahribat yaratıyorlar. Yardım almıyor, bilene danışmıyor ne yaptıklarını bilmiyorlar.
Antakya’nın daha önce 8 kez yıkılmış bir şehri 9. kez aynı yere kurma hatası yapılıyor.
Turizm için sadece yapılacak planlamanın bölgenin turizm sektörüne kazandırılmasıyla mümkün olaca” dedi.
Yıkımların molozlarını doğaya zarar verecek insan sağlığını tehdit edecek şekilde rast gele yaşam alanlarına dökerek suyu, toprağı, doğayı ve havayı kirletiyorlar. Böylece molozlarda bulunan insan sağlığını tehdit eden kanserojen maddeler önümüzdeki 3-5 yıl sonra son derece ciddi hastalıkların başlamasına sebep olacak uygulamalarla adeta katliama neden olduklarını belirten Niziplioğlu, “Payas, Dörtyol’daki eşsiz sahillerimiz de demir-çelik fabrikası ve haddehaneler gibi ağır sanayiyle hoyratca harcanmasına isyan ediyorum. Sanayiye karşı değilim ama böylesine güzel sahillerimizde gerçekleştirilecek turizmle sanayiden elde eden gelire göre 10 kat daha fazlası elde edilebilir.
İnanç, tarih, kültür, gastronomi, ekoturizm destinasyonlarının oluşturulmasıyla deniz turizmi odaklı projelendirilmelerle birçok bölgeyi kapsayacak yöntemlerle planlanması mümkün. Böylelikle turizmin 12 aya yayılmasını sağlayabilir, beklenenin ötesinde bir oranda bölgesel bir sosyal kalkınma elde edebiliriz”dedi. ” şeklinde konuştu.
Niziplioğlu, bölgedeki turizm potansiyelini tüm ayrıntılarıyla anlatarak bölgeye yönelik hazırlanan proje ya da benzeri bir planlamayla dünya turizminin odağı haline gelerek, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayarak Hatay’ın ayağa kalkmasında önemli rol oynayacağı bu yüzden de bu projelerin hayata geçirilmesinin Hatay için hayati bir konu olduğunun altını çizdi.
Niziplioğlu, böylesi bir projenin hayata geçirlemisinin büyük bir maliyet oluşturmadığını, sadece projelendirilerek altyapının oluşturulması halinde yatırımcıların bölgeye ilgi duyacak hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İSKAD BAŞKANI ASUMAN SÜAR: HATAY İÇİN PROJELERİN İÇİNDEYİZ, HAYATA GEÇİREKTE KARARLIYIZ
Toplantıda konuşarak Hatay’ın ihyası için hazırlanan projenin içinde olduklarını ve tüm çalışma arkadaşlarıyla birlikte çalıştıklarını, yapılacak her türlü desteği sağladıklarını belirterek, bundan sonraki dönemde ASİ-DER yönetimi ve iş insanı Ömer Niziplioğlu’nun ‘Hatay Turizmi ve Yeniden Yapılandırma Projesi’ çalışmasının hem içindeyiz hem de bu projelerin hayata geçirilmesi için var gücümüzle mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.
HÜSEYİN YILMAZER: ÖNCELİĞİMİZ HATAYLI’YI HATAY’DA TUTABİLMEK VE TARIM ÖNCELİKLİ OLMALI
Hatay’ın deprem felaketinden büyük zarar gördüğünü ve bölge insanının halen ihtiyaçlarının karşılanamadığını ve zaman geçtikçe ihtiyaçların da değiştiğini belirten Hatay Dernekler Federasyon Genel Başkanı Hüseyin Yılmazer, “Birçok ihtiyacı henüz karşalanamayan ve barınacak bir yere kavuşamayan afetzede hemşehrilerimize uzun vadeli yatırımlardan bahsedersek buna tepki göstererek önce başımızı sokacak ev gerekli bize diyecekler.” dedi.
Bölgede kısa, orta ve uzun vadeli projelere ihtiyaç olduğunu ve buna göre planlı bir çalışmanın hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Yılmazer, hazırlanan proje ve planlamalarda tarımın gözardı edildiğini, kimsenin tarımdan bahsetmediğinin altını çizerek, bölge halkının bağında, bahçesinde, tarlasında bir an önce üretime geçerek yaşamlarını sürdürebilecek gelire sahip olmaları gerektiğini bu yüzden de tüm planlama ve projelerin buna göre yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Bölgen insanının evi, işyeri yıkıldığını, herşeyini kaybeden Hataylı’nın bir tek tarımı kaldığını bunların da gözardı edilmeden planlı projelerin hazırlanarak acilen hayata geçirilmesi gerektiğinin şart olduğunu belirtti.
Yurt içinde ve yurt dışındaki Sivil Toplum Örgütleriyle iletişim halinde olduklarını bölgeye gereken yardımın yapılması yönünde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Yılmazer, Büyükşehir belediyesi de dahil ildeki 15 ilçe belediyesinin de sınıfta kaldığını belirterek, “Bir süre sonra yardımlar da kesilince vatandaşların yaşam koşulları daha da zorlaşacak. Bölge halkının ekonomik sıkıntıları en az 2 yıl daha sürer. Kentin ve kent insanının eski günlerine dönmesi için 50 yıl gerek. Yaşanan tahribat bu kadar büyük.
Önceliğimiz insanımızı Hatay’da nasıl tutacağımız olmalıdır.
TTB TEMSİLCİSİ ALİ ÇERKEZOĞLU: GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRİP DAHA TALEPKAR OLMALIYIZ
Hatay için ilk kez böylesine bir güç birliğine tanık olduğunu, ASİ-DER’in yaptığı çalışmaları takdirle karşıladığını belirten Türk Tabipler Birliği temsilcisi Dr. Ali Çerkezoğlu, “Gücümüzü birleştirmemiz gerekiyor. Hatay’ın kaderine razı olan kent değil, daha talepkar olan bir kent olmalıyız. Hastahanesi, AFAD’ı yılkılan kent olur mu? Antakya’nın hastahaneleri yıkıldı ve afetzede için hayati önem taşıyan sağlık hizmetini zamanında alamayışının sonuçları da ne yazık ki ağır oldu.
Hataylı için birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemine dikkat çeken Çerkezoğlu, İstanbul’da 682 Hatay doğumlu doktor olduğunu ve bunun Hatay’ın sağlık meselesine katkı sağlanması gerektiğine işaret ederek Antakya için, Hatay için ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdi.
DİSK GENEL BAŞKANI ARZU ÇERKEZOĞLU:AFETZEDE ÇALIŞTIRMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLMELİ
Eşinin Hataylı olmasıyla Hatay’a sık gidip geldiğini, Hatayla ilgili herşeyle yakından ilgi duyduğunu belirterek söze başlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaşanan büyük felaketin ardından 24 Saatte deprem bölgesinde olduklarını, bölgedeki işçi ve aileleriyle dayanışma içerisinde olduklarını, sendika olarak olanakları ölçüsünde ellerinden gelen yardımda bulunduklarını ifade ederek, Hatay’da farklı bütünlüklü bir plana ihtiyaç olduğunu belirterek,
“Hatay için hepimizin katkısı çok önemli. Merkezi hükümet ile yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. Engelli çalıştırma zorunluluğu gibi fetzede çalıştırma zorunluluğu olmalı.
Depremden zarar görmüş işçilerin korunması için derhal işten çıkarma yasağı getirilmeli. Depremzede işsizler önkoşul aranmaksızın işsizlik ödeneğinden yararlanmalı. Kısa çalışma ödeneği de ön koşulsuz verilmeli. Deprem nedeniyle işten ayrılmak isteyen depremzedelerin kıdem tazminatı ödenmeli. Yeni istihdam yaratılmalı ve işverenlere afetzede çalıştırma yükümlülüğü getirilmeli.” dedi.
ASİ-DER’in Hatay çalışmalarını çok yararlı ve başarılı bulduğunu belirten Çerkezoğlu, bu çalışmaları destekleyerek Hatay için ellerinden gelen desteği vereceklerini de belirtti.
HATAY DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI FAHİR ABACI:
Hatay için herkes gibi kendilerinin de seferber olarak ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ve bu çalışmalarda beraber olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Hatay Dayanışma Derneği Başkanı Fahir Semir Abacı, yardımlarınızla el ayak oldunuz diyerek, “ASİ-DER yönetimine, Petek Lojistik yöneticilerine, BKM yöneticilerine ve projeleriyle Hatay’a önemli katkılar sunacak Ömer Niziplioğlu’na, haberlerimizi yapıp sesimizi kamuoyuna duyuran hataylim.com sahibi gazeteci Bahri Polat’a teşekkür ediyorum.
Bundan sonraki süreçte Hatay için hazırlanan ve icra edilecek tüm projelere elimizden gelen her türlü desteği yapacağız” dedi.
EDİP BAKIMCI:YARDIMLARI ZAMANINDA YETİŞMESİ İÇİN ÇALIŞTIK
Büyük felaketin hemen ardından harekete geçen ASİ-DER yönetimine lojistik destek sağlayarak yardımların vakit geçirilmeden zamanında yetişmesi konusunda önemli bir görev fedakarlığı üstlenen BKM Lojistik sahibi iş insanı Edip Bakımcı, afet haberini aldıkları andan itibaren hemen organize olduklarını oluşturdukları ekiple koordineli bir çalışmayla 2. günü iş makinalarını gönderdiklerini ancak el konulduğunu belirterek, “BKM lojistik olarak elimizden geleni yaptık. İngiltere’den yardım temini gerçekleştirerek afetzedelerimize ulaştırdık.
ASİ-DER olarak Hatay’da hükumetin yapamadığını yaptılar. Şehrin insanlarının yıkılan evlerinin yerine yenisi hiç bir ücret talep edilmeden yapılarak teslim edilmeli. “ dedi.
CEM YILMAZ:DESTEKLERİMİZ SÜRECEK
ASİ-DER yardımlarının Hatay’daki afetzedelere zamanında ulaştırılmasında önemli bir rol üstlenen Petek Lojistik’den Cem Yılmaz, elimizden geldiğince destek olduk ve bundan sonraki süreçde de desteklerimiz devam edecek.
TOKAÇLI DERNEK BAŞKANI: HATAY’IN GÜZELLİKLERİ İÇİN BİZ DE VARIZ
Toplantıda sözalan Antakya Altinözü Tokaçli Köyü Derneği temsilcisi de insanın yaşayarak öğrendiğini, depremde yerle bir olan Hatay’ın medeniyetin merkezi olduğunu, kadim ve kutsal olduğunu belirterek, kiliselerinin yıkılmasına rağmen onarımı için tek çivi bile çakılmadığı gibi üzerine tabela konularak engellendiğini belirtti. Kocaman bir köyken mahalleye dönüştüklerini ekonomik şartların zorluğundan 3 bin nüfuslu koca köyün 100 kişilik köye döndüğünü belirterek “Hatay’ın güzellikleri için biz de varız” diyerek projelere tam destek sözü verdi.
ASİ-DER İLE NİZİPLİOĞLU’NUN PROJE ÇALIŞMALARINA BÜYÜK DESTEK
Deprem felaketinin ardından anında harekete geçerek başta Antakya’ya sonra da Samandağ ve diğer ilçelere yardım yağdıran ASİ-DER yönetiminin şimdi de hazırladığı Antakya’yı ihya edecek proje çalışmalarıyla iş insanı Ömer Niziplioğlu’nun “Hatay Turizmi ve Yeniden Yapılandırma Projesi” büyük destek görürken hayata geçirilmesi için katılımcılar tarafından her türlü desteğin verileceği belirtildi.
KENTİN İHYASI VE AYAĞA KALDIRMA ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRDÜRÜLECEK
Yapılan konuşma ve değerlendirmeler sonunda yapılan durum değerlendirmesinde katılımcıların kentin ihyası ve yeniden ayağa kaldırılması yönünde görüş birliği ve kararlılığını özetleyen ASİ-DER Başkanı ve Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Tevfik Usluoğlu, yaptığı açıklamada şöyle dedi: Bundan sonraki süreçte yardımları ihtiyaçlara göre devam ettireceklerini, Kentin yeniden kurulması ve ihyası için “denizden nehire”şiarıyla, nasıl ki Selevkoslar Çevlikte liman ile kenti dünyaya açmışlarsa bugünde kentimizi turizim kenti ilan ederek bütünlüklü bir kalkınma stratejisi ile memleketimizi ayağa kaldıracağız. Denizde Çevlik konacık hattında yöre halkını katarak ekolojik turizm, Antakya da kentin dokusu ve kişiliğini koruyarak yeniden inşaa ve ihya edeceğiz. Tarihi Antakya’nın, riskli alan ve kentsel dönüşüm alanı değil de, tarihi, arkeolojik ve kültürel sit alanı ilan edilmesi için baskı gurupları oluşturup hukuki süreç konusunda gereğini yapacağız. Ayrıca gerek şehrin 8 katmanının açığa çıkarılması gerek deprem öncesi var olan mimari yapı ile bütünleştirilip demografik yapının da alanda kalması sağlanarak bu sürecin gerçekleşmesi için gerekli çabayı yürüteceğiz. Çünkü bir kenti kent yapan, ona ruh veren, insan gerçeği, kültürel dokusu, mahalle ilişkileri ve tarihi değerleridir.
Bunun için de Asi- Der kendi çalışmaları yanı sıra farklı platformlar ile de ortaklaşmaktadır.
Özelikle de her alanda ilgili uzmanlar eşliği bilgisi ve gözetimi ile hareket edilmesi gerektiğini vurgulamaktayız.
Bu toplantı sorası periyodik toplantıların yürütüleceği, ortaya koyduğumuz projelerin hayat bulması için çalışmaları yüreteceğimizi ifade etmek isterim.
ÖNEMLİ İSİMLER HATAY İÇİN BİRARAYA GELDİLER
Bir araya gelen Antakya ve tüm Hatay’ın yeniden inşası ve ihyası için bir araya gelen Hataylılar Kararlılıklarını perçinleştirdiler. Toplantının önemli isimleri ise şu kişilerden oluştu:
Dr. Tevfik Usluoğlu (ASİ-DER Bşk.), Av. Metin Atlan (Asider Yön.), Ömer Niziplioğlu (İş İnsanı, Hatay Turizm ve Yeniden Yapılandırma Komite Başkanı), Dr.Ali Çerkezoğlu (Türk Tabipler Birliği), Arzu Çerkezoğlu (DİSK Genel Başkanı) Tekin Köse (Dijital Eğitimci) Ahmet Bahadırlı (Bakırköy Belediyesi eski başkanı), Nesip Serçe (İnş. Müh.), Gülay Eskiköy (Yatırım danışmanı), Asuman Süar (İskenderun Derneği Başkanı), Hüseyin Yılmazer (Hatay Fed. Gnl. Bşk.), Nazmi Kalkar (Hatay Federasyon Gnl. Bşk. Yrd), İsmail Cem Doğru (Asider Yön. K.), Yüksel Seyyah (ASİDER), Yılmaz Gezgin (ASİDER), Av. İbrahim Göçmen, Mimar Belgin Oflazoğlu (Esenyurt Belediye Başkan Yrd.), Alparslan Özdemir (Hatay Fed. Gnl. Bşk. Yrdm.), Mustafa Aydın, Nasır Yirmi (Tokaçlı Derneği Yöneticisi), Hasan Aksel (Yönetici), Kenan Çelik, Cem Yılmaz (Petek Lojistik), Edip Bakımcı (BKM Lojistik), Tamer Çiçek (İş İnsanı), Nazım Serin (Psikolog), Fahir Semir Abacı (Hatay Dayanışma Derneği Başkanı), Selva Abacı(HDD yöneticisi) Ali Seyfettinoğlu (Hatay Dayanışma D. Yönetim K. üyesi), Saliha Geçer Bekar (HDD), Aynur Çiçek(Sosyal Politikalar), Semih Rende (Asi-Der’li iş insanı), Hüseyin Akyel, Mustafa Aydın, Yüksel Seyyah, İbrahim Göçer ve Bahri Polat (hataylim.com haber sitesi sahibi).
FEDAKARLIKLAR PLAKETLE ÖDÜLLENDİRİLDİ
ASİ-DER Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu, toplantının sonunda; Hatay’daki afetzedelere vakit geçirmeden yardım ulaştırmasında ve bu konuda önemli hizmeti yerine getirmesinde ASİ-DER’e tüm imkanlarıyla seferber olan hayırsever kişi ve kuruluş temsilcilerine teşekkür ederek yaptıkları fedakarlıkları ASİ-DER yönetimi tarafından plaketle onurlandırıldı.