ETKİNLİKTE KONUŞAN BAHÇELİEVLER BELEDİYE BAŞKANI DR HAKAN BAHADIRLI, DEPREM BÖLESİNDE YAŞADIKLARINI VE TANIK OLDUKLARINI DUYGU YÜKÜYLE AĞLAMAMAK İÇİN KENDİNİ ZOR TUTARAK ANLATMASI HATAYLI’LARIN GÖNLÜNDE TAHT KURDU.
Hatay Dernekler Federasyonu tarafından gerçekleştirilen bir organizasyon ve Bahçelievler Belediyesinin katkılarıyla muhteşem bir konserle Hatay tanıtımı yapıldı. Bahçelievler Belediyesi Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde Antakya Medeniyetler Korosu tarafından muhteşem bir konser verildi. Kültür merkezi salonunu ağzına kadar dolduranlar keyifli anlarla burukluğu aynı anda yaşadılar.
Tüm şehitler ile depremde hayatını kaybedenlerin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal marşımızın okunmayısla başlayan konser anları muhteşem oldu.
Açılış konuşmasını yapan Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Yılmazer, programın açılışını etkinliğe katılarak salonu dolduran hemşehrilerine ve özellikle de bu ikmkanı kendilerine sağlayan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadırlı’ya teşekkür ederek başladı ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
BAŞKAN BAHADIRLI’YA TEŞEKKÜR
Öncelikle bu programı burada bu lasman programımızı yapmamız için bizlere imkan sağlayan Bahçelievler Belediye Başkanı Sayın Dr. Hakan Bahadırlı’ya huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
6 Şubatta meydana gelen büyük felakette hayatlarını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’dan rahmet diliyorum. O gün depremde yaralanan ve halen tedavileri devam eden vatandaşlarımıza da rabbimden acil şifalar diliyorum. İnşallah bir an önce iyileşerek ayağa kalkar aramıza katılırlar.
Tabi ki ümidediyoruz ki kadim şehrimiz de ayağa kalksın. Bunun için bizler Sivil Topum Kuruluşları davletimiz olarak, ilgili kurum ve kuruluşlar olarak Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için gereken neyse onu yapacağız.
Bizim devletimizden beklentimiz, şehrimizi bir an önce ayağa kaldırmasıdır. Sadece yapı stoğu olarak değil, depremden önceki mevut olan rehrimizin ruhunu da bir an önce ayağa kaldırarak bu ruhu da yakalamamız gerekiyor.
DEPREMİN İKİNCİ GÜNÜ KOORDİNASYON MERKEZİMİZİ KURDUK
6 Şubat depreminden sonra insanlarımız ümitsizliğe kapıldılar.
Biz Hatay Dernekler Federasyonu olarak, depremin ikinci gününden itibaren bölgeye giderek koordinasyon merkezimizi kurduk. Şehrin ulaşabildiğimiz tüm noktalarına yardımlar götürdük. Tabi biz sivil toplum kuruluşu olarak Hataylı olarak bu görevi kendimize bir borç bildik, vazife edindik. Bir an önce şehrimize ulaşmak istedik. Oradaki ailemize, dostlarımıza, hemşehrilerimize ne gerekiyorsa yapmaya çalıştık. Tabi sadece Hatay Dernekler Federasyonu olarak değil, İstanbul’da birçok bağlantı içinde olduğumuz Sivil Toplum Kuruluşları da oradaydı. Huzurunuzda bütün Sivil Toplum Kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Varolsunlar, sağolsunlar. Toplumumuz o gün birlik ve beraberlik nasıl olur gösterdi.
İNSANLARIMIZIN MOTİVASYONA İHTİYACI VAR
Tabi depremin üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. İnsanlarımızın motivasyona ihtiyacı var. Hatay Dernekler Federasyonu olarak biliyoruz ki İstanbul’da yerleşik Hataylı hemşehrilerimizin yanısıra İstanbul’a göç etmek zorunda kalan birçok hemşehrimiz mevcut. Onlar ve mevcut İstanbul’daki hemşehrilerimizin moral ve motivasyonunu yükseltmek bizim görevimiz. Sivil Toplum Kuruluşu olarak bunu kendimize görev ahdettik. O gün için demin de bahsettiğimiz gibi 01-04 Şubat tarihleri arasında Atatürk Havalimanında, özellikle depremde herşeyini kaybetmiş esnaflarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın moral ve motivasyonunu en üst seviyeye çıkarmaya çalışacağız. Sadece hemşehrimiz değil Hatayımız’ın o eşsiz lezzetlerini özleyen İstanbullu vatandaşlarımızı da davet edip Hatay’ın eşsiz lezzetli ürünlerini sergileyip satışa sunarak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.
HATAY GÜNLERİ ETKİNLİĞİMİZE BEKLİYORUM
01-04 Şubat tarihlerinde hepinizi, tüm İstanbullu’ları Atatürk Havalimanı’na bekliyorum.
Hatay Dernekler Federasyonu olarak sizleri orda görmek, yanımızda olmanızı istiyoruz.
Depremzede esnafımıza destek olmanızı istiyoruz.
Çünkü Hatayımız’ın birçok ilçesi yerle bir oldu. Özellikle Antakya başta olmak üzere, Defne, Samandağı, Kırıkhan, Hassa ilçeleri neredeyse tamamen yok oldu.
Hatay’a her ay gidiyorum. Hep oradayım. Antakya şu an bir tarla görünümünü izlenimini veriyor. Ne yazık ki Antakya’da hiç bişey kalmamış. Şehir tamamen yok olmuş.
Hatay Dernekler Federasyonu olarak bizler de Hatay küllerinden yeniden doğuyor diye 01-04 Şubat tarihlerinde şehrimizin, kültürünü, gastronomisini insanlara unutturmamak adına insanların ayağına getiriyoruz. Tabi isterdik ki, tarihimizi de orada sergileyelim.
Ama ne yazık ki Hatay’da tarih diye bişey kalmadı.
İn’lerin, En’lerin başkentiydi Hatay.
Düyada ilk mağara kilisesini, Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar’ın, dünyada ilk aydınlatılan Kurtuluş Caddesinin Heredot’un başkentiydi Hatay.
Bizans imparatorluğu zamanında dünyanın üç metropolünden biriydi Hatay. Ne yazık ki şu an Hatay diye bişey kalmadı.
Şu an evini, barkını, işini, aşını kaybeden hemşehrilerimiz başta İstanbul, Ankara, Adana, Mersin olmak üzere Türkiye’nin her yerine ne yazık ki taşınmak zorunda kalarak adeta göçebe hayatı yaşıyorlar. Kendilerine yeni yurtlar edindiler.
Hatay’a gitmek istiyorlar ama gidemiyorlar. Çünkü gidecek yer yok. Yiyecek aş yok. Ekonomi bitmiş durumda Hatay’da. Ticaret durmuş durumda. Ondan dolayı bizler de inşallah 1-4 Şubat tarihleri arasında, yıkılmadığımızı, küllerimizden yeniden doğacağımızı tüm dünyaya, İstanbul’a göstermeye çalışacağız.
Bugün bizlerle olan sizlere de, Antakya Medeniyetler Koromuz’a da şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten bu tür etkinlikler, insanlarımız, hemşehrilerimiz için moral ve motivasyon açısından çok önemli.
Biliyorum ki; Bu koronun birçok üyesi de depremde vefat etti. Burdan Antakya Medeniyetler Korosu Şefi Yılmaz Beyin nezdinde tüm koro üyelerine başsağlığı diliyorum. Tekrardan bizleri kırmayıp buraya gelip bizlere destek verdiğiniz için hepinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Sizleri saygıyla sevgiyle selamlıyorum.
KORO ŞEFİ YILMAZ ÖZFIRAT
Salonu dolduran izleyicilere birbirinden güzel ve anlamlı türkü ve ağıtlarla unutulmaz anlar yaşatan Antakya Medeniyetler Korosu Şefi Yılmaz Özfırat da yaptığı kısa konuşmada şöyle dedi: Bu akşam çok ağlayacak, çok güleceksiniz ama burdan bu kapıdan çıkarken T.C. vatandaşı olduğunuz için kendinizle gurur duyacaksınız. Bizler depremden sonra biraz farklı formatta konser sergiliyoruz. Bu akşam size onu yaşatacağız. Bakalım sizleri sergileyeceğimiz konserle gülerken ağlatmayı başarabilecekmiyiz. Hoş geldiniz safalar getirdiniz.
Bazen soruyorlar, ‘nasıl sizin oralar düzeldi mi’ diye soruyorlar. Düzelmedi kardeşim. Daha çoook zaman ister. Kimsenin elinde sihirli br deynek yok ki; Hemen bir gecede o yıkılan binaların yerine binalar yapılsın. O yüzden belki de en acı şey; Unutulmak. Bizi unutmadığnıız için, böylesine anlamlı bir organizasyona davet ettiğniz için Allah bin kere razı olsun sizden. Yüreğinize sağlık.
Başta Hüseyin Yılmazer olmak üzere, tüm Federasyondaki dostlara ve Kamile hanıma çok teşekkür ediyorum.
Bu deprem bize gösterdi ki; Kürdü, Lazı, Çerkezi, Ermenisi, Yahudisi, Hırıstiyan bütün Türkiye bir oldu ve yaramıza merhem oldu.
BAHÇELİEVLER BELEDİYE BAŞKANI DR HAKAN BAHADIRLI
Hatay Dernekler Federasyonu’nun bu eşsiz kültür hizmetine büyük destek veren, 6 Şubat 2023’de yaşanan büyük deprem felaketinde de belediyesiyle Antakya’da önemli hizmetler sunan, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadırlı da yaptığı konuşma sırasında deprem bölgesinde yaşadıkları ve tanık olduğu olayları anlatırken duygu yüküyle zaman zaman gözyaşlarını tutmakta zorlanarak yaptığı konuşmasında ise şunları söyledi:
ALLAH’IN BU NEDİR? KIYAMET KOPMUŞ
Depremin ikinci günü burdan çıktım. Ancak 24 saatte arabayla gittik. İlk gittiğimde 4 gün kaldım. Arabada yattık. Şu an çok komik geliyor ama 4 gün dişimizi bile fırçalamadık. Yüzümüzü yıkayamadık. Zaten su yok. Tuvalet deseniz hiç yok. Öyle bir ortamda insan sanıyorki sanki Holiwiod stüdyosu. Sahneler bitmiyor. Allahım nedir bu dedim ya. Kıyamet kopmuş, savaş değil bin savaş olmuş yani. Bitmiyor, her yer yıkık yıkık.
Biz Antakya’yla kardeş şehir olduk. Bizi öyle görevlendirdi genel merkezimiz. İnanamadım yani. Rabbim gerçekten düşmanıma bile vermesin. Hamdolsun benim arkadaşlarım. Belediye olarak tesadüf burda 1000 metrekarelik bir çadır kurmuştum. Görsel günler yapacaktık. Hemen taşıdık oraya. Yani çadır bulmak çok zor orda. Bin metrelik çadırımızı Karayollarının karşısında benzin istasyonuna kurduk. Arama kurtarma ekibimizle 4 arkadaşımızı canlı kurtardık. Ben de tıp doktoru olarak elimden geleni yaptım. Arkadaşlarımız ekibimiz ekim ayına kadar kaldılar orda. Ancak valilik, AFAD gidin artık deyince bakanımıza sordum. Bakanımız da gidin deyince döndük. Ben teşkilatımıza ve arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ben 15 günde bir 30 kişi gönderdim. Ramazan da dahil sıcak yemek verdik. Tabi ki bu yaptıklarımız çok basit şeyler. O acıların yüzbinde birini bile geçirmedik. Ama insanız tabi ki. Yemek de bir ihtiyaç, tuvalet de bir ihtiyaç. Tuvalet kurduk orda.
Hastaneye gittim. Orada Bağcılar hastanesi doktorları ve sağlık personelleriyle karşılaştım. Ne yapmamız gerektiğini sorduğumda ise ilk olarak tuvalet ve duş istediler. Hemen ayarlayıp gönderdim.
Dünya kara tarihinde böyle bir deprem yok. Ve iki tane çok yakın deprem. Kolay değil tabi. El birliğiyle elimizden geleni yaptık, yapacağız. Hiç kimseyi ayırdetmiyoruz. Gerekeni yapıyoruz.
Nasılsa Çanakkale’de, Sarıkamış’ta birlikteysek öyleyiz.
HATAY MUTFAĞI TANITILDI
Hatay Dernekler Federasyo’nunun organizasyonu ve Bahçelievler Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen Antakya Medeniyetler Korosu’nun konser verdiği Cemil Meriç Kültür Merkezi salonunda ayrıca Hatay Mutfağı’ndan bir ziyafet sofrası sunumu da yapılarak Hatay mutfağının tanıtımı yapıldı.
SALONDAN MEMNUN AMA BURUK AYRILDILAR
Salonu dolduran ve çoğunluğunu Hataylı’ların oluşturduğu izleyiciler, Antakya Medeniyetler Korosu’nun müzik ziyafetinin sonuna gelindiğinde keyfiyle ayakta alkışladılar.
Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadırlı’nın duygu yüklü ağlamaklı Antakya anılarının burukluğu ile salondan ayrıldılar.
ÖZFIRAT’A ÇİÇEK VE PLAKET TAKDİMİ
Konser sonrası Bahçelievler Belediye başkanı Dr. Hakan Bahadırlı’ya katkılarıdan dolayı Federasyon Genel Başkanı Hüseyin Yılmazer çiçek vererek teşekkür etti. Başkan Dr. Hakan Bahadırlı ise aldığı çiçeği Antakya Medeniyetler Korosu kadın üyesine takdim etti.
Başkan Yılmazer, koro şefi Yılmaz Özfırat’a da bir plaket sunarak teşekkür etti.