6 ve 20 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçerken Tevfik Usluoğlu’nun kaptanlığındaki Asi-Der yönetimi depremin yıkıcı etkisine karşı ayakta kalabilme, ayağa kalkabilme mücadelesini aralısız sürdürürken depremle geçen bir yılın değerlendirmesinde bulunurken, dayanışma ve yardımlaşmayla kadim şehri yeniden ayağa kaldırma kararlığı vurgusu yapıldı.
6 ve 20 Şubat Depremleri sonrası ASİ-DER’in 1 Yılın Değerlendirmesi ise şöyle:
“Bu nehir akmaya devam ettiği sürece şehrimizle, hemşerilerimizle ve kardeşlerimizle yardımlaşmayı ve dayanışmayı sürdüreceğiz!”
Antakya – Samandağ – İskenderun Dayanışma ve yardımlaşma Derneği adıyla İstanbul’da kurulan ama ilimizin bütünü ile dayanışmayı hedefleyen ASİ – DER’in kaderi de yaşanan depremler sonrasında değişti. Depremlerin büyüklüğü Antakya’yı, Samandağı, Defne’yi, Kırıkhan ve Arsuz’u yerle bir edip hepimizin hayatını altüst ederken, İstanbul’daki Hatay’lıların dayanışması için kurulmuş olan ASİ-DER’in varlık sebebini de bütünüyle değiştirdi.
İstanbul’da “rassıl seni düzenlemek, Kıddesi kutlamak, Hasne yapmak ve arada bir yemekli buluşmalar” gerçekleştirip şehrimize, köklerimize olan özlem duygularımızı canlandırmak artık geçmişte kaldı. Daha doğrusu bunların hepsi depremzede kardeşlerimizle dayanışmanın bir parçasına dönüştü. üniversiteyi kazanmış gençlerimize burs vermek, hemşerilere iş bulmak, eşyaları paylaşmak gibi dayanışma faaliyetleri de ASİ-DER için deprem mağdurları için burs ve destek faaliyetlerine dönüştü.
ASİ-DER depremlerin hemen ardından duruşunu ve varlık sebebini kökten değiştirdi. Ruhen ve bedenen Antakya – İstanbul arasında köprü kurmakla kalmayıp bütün varlığı ile depremle ve yerelle özdeşleşti. ASİ-DER içi 6 Şubattan bu güne Depremin etkisi dışında bir gündem olmadı ve kısa dönemde olmayacak.
6 Şubat depremi 11 ili etkiledi ama kendi şehrimiz Hatay özelinde konuşacak olursak deprem günü ve sonrasındaki yetersizlik, yetmezlik, hazırlıksızlık, enkazda canlı kalan kişilerin kurtarılmasında yaşanan gecikme ve hatta kurtarma ekibi sırasının hiç gelmemesinin yarattığı yalnızlık ve devlet – kamu tarafından sahiplenmedeki en hafif tabiriyle “azlık” durumu insanları çok etkiledi. Ancak Hatay için ve özellikle Antakya, Defne, Samandağ ve Arsuz ilçeleri için bu duygu durumu daha ağır yaşandı. On yılların ihmali ile depremin ilk 3 günkü kaderine terk edilme durumu özdeşleşti ve derin bir iz bıraktı. Şimdi bunu sarıp sarmalama zamanıdır. Kuşkusuz ölümden daha ağır ve acı bir şey yoktur ama fiziksel yaralar iyileşir. Asi – Der olarak bizlerin de çabaları ile ekmek gelir, su gelir, çadır, konteyner bulunur. Zaten Şehrin dayanışmacılıkta arşa varan duygusu ve misafirperverliğin yaşam tarzı oluşu bu sorunları azaltmayı sağlıyor. Ama kalp kırıklığının ve duygusal yaralanmanın tamiri o kadar kolay değil. Önce bu gözle görülmeyen yaralanmayı gönül gözü ile görecek samimi yöneticilere ihtiyaç var.
Saygıdeğer Asi-Der üye ve dostları sizleri yaptığımız çalışmalar konusunda da bilgilendirmek isteriz:
1- 06.02.2023 ve 20.06.2023 te yaşanan büyük depremlerin yanısıra binlerce küçük depremlerin yaşandığı ülkemiz ve memleketimizde “ Asrın Felaketi” olarak nitelendirebileceğimiz bu süreçte Asi- Der deprem anından hemen sonra sabah 05:30 da koordinasyon olmuş ve 08:35 te müdahale sürecine başlanmıştı. O günden itibaren yüzlerce kurum binlerce bağışçıdan bizlere destek geldi. Aynı şekilde bizde dernek olarak bir çok kurum- kuruluş- STK ve kişi desteklendi.
2– 389 tır deprem yardım malzemesini Kadim Antakya ( Hatay)’a ulaştırdık. 887 çadır, 84 seyyar tuvalet, 25 kepçe, 1 ton peynir, 7480 palet su, kışlık ve yazlık giyim, hijyen malzemesi, ilaç, tıbbı malzeme, yaş ve kuru gıda, süt, jeneratör, hilti, çeşitli engelli malzemesi, tekerlekli sandalye, scutır, aşevi malzemeleri, kırtasiye, mont, ayakkabı, çorap, mazot, oyuncak, kırtasiye malzemesi, un, odun, fide, hayvan yemi, süt, peynir gibi bir çok malzemeyi deprem zedelere ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz.
3– 65 depremzede ailenin İstanbul’da ücretsiz olarak 1 yıl barınmasını sağladık.
4– Samandağ- Dörtyol devlet hastaneleri- MKÜ hastanesi, TTB, Hatay Tabipler Odası ve halka ilaç ve tıbbı malzeme yanısıra ihtiyaç kapsamında talep edilen herşey ulaştırıldı.
5– Samandağ- Hassa- Kırıkhan- Reyhanlı- İslenderun- Defne- Arsuz- Antakya- Yayladağı – Altınözü olmak üzere depremden doğrudan yada dolaylı olarak etkilenen tüm ilçelerimize ve insanımıza destek sunmaya çalıştık. Memleketimizin farklı ilçelerinde olmak üzere toplam 10 depo oluşturduk. Bu depolarda gönüllü çalışan – malzeme taşıyan- arama kurtarmaya destek veren toplam 620 gönüllü nefesi ve yüreği ile emek etti.
6– Birçok siyasi örgüte, STK ya, dağıtım noktasına, Belediyeye destek verdik. Ulaştırdığımız malzemenin yanısıra, Kırıkhan, Defne, Hassa ya giden diğer dağıtım gurupları ve resmi kurumlara malzeme yardımı ve lojistik destek verdik. Desteklerimiz de sürüyor.
7– 50 öğrenciye burs, 27 ebeveynlerini kaybeden çocuklara nakdi yardımda bulunduk. Şuan da yeni dönem burslarını da dağıtıyoruz.
Diğer onlarca kurum ve kişinin yardımları ve desteklerinin yanısıra ASİ-DER olarak bizlerin yaptıkları ve yapacakları ihtiyaçları karşılamaya yetmez ve yetmeyecek. Kanayan yaraya merhem olmak boynumuzun borcu ama bu ülkede yaşıyorsak ülkenin eşit yurttaşları olarak devletin bütün kamusal olanaklarını beklemeye hakkımız var. Sorunun büyüklüğü devletin ve hükümetin buraya yapacak yatırım, destek, teşvik ve kalıcı kamusal yardımlarını zorunlu kılıyor.
ASİ-DER olarak bu taleplerin kamuoyunda dillendirilmesi ve halkımız adına talep edilmesi için elimizden geleni yaparken, mağduriyet yaşayan kardeşlerimize elimizi uzatmaya devam edeceğiz.