Hıristiyan Aleminin Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Yortusu dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Asi-Der Başkanı Tevfik Usluoğlu, Hıristiyan Aleminin yortu bayramını kutlayarak yortuyla ilgili bilgilendirme açıklamasında bulundu.
Asi-Der başkanı Tevfik Usluoğlu’nun yortu dolayısıyla yayınladığı mesaj şöyle:
Hıristiyanlıkta Meryem Ana adıyla kurulan kiliselerde 15 Ağustos yada bu tarihe en yakın Pazar günü kutlanan yortu, Hatay Samandağ Vakıflı ‘da Surp Asdvadzadzin ( Kutsal Bakire Hz. Meryem Ana) Samandağ Zeytuniyte ( Cemal Gürsel), Altınözü Tokaçlı’da Meryem Ana Yortusu kutlanır.
Kutsal Meryem Ana’nın ölümünden kıssa bir süre sonra Hisusun öğrencilerinin, mezar ziyaretinde naaşın mezarda olmadığı ve göğe yükseldiğine şahit oldukları inancına bu yortu dayanır.
Bu ayin ayrıca, simgesel bereketi sergileyen üzümü kutsama ayini olarak öne çıkar.
Nitekim üzüm, bereket, kan, can, aşk ve bereketin sembolüdür.
Tarihsel bir inceleme yapıldığında mitolojik kültürlerin hepsinde üzüm kutsaldır ve özel ritüellerle dine dahil olmuştur.
Ayinde ( Ermenilerde- Surp Badarak/ Arap Hıristiyanlar’da takdis) hemen sonra üzümler kutsanır.
Bu zengin sembolizm öğeleri içeren bir törendir ve Meryem Ana’nın Allah’a imandaki önemli rolünü vurgular.
Her yıl Ağustos ayının ikinci pazarında ( Ermeniler) ve 15 Ağustosta Arap Hıristiyanların kutlamakta olduğu bu yortunun, üzümlerin ( hasadın ilk meyvelerinin) kutsanmasının dini bir gelenek haline dönüşmesinin tarihçesi Eski Ahit zamanına kadar uzanır. “ İncil’de üzüm ‘ilk meyve’ olarak değerlendirilir” ( İşaya, 16:10). Hz. Meryem’de “ Hayat Ağacı’dır”, çünkü asmayı- üzümü, yani İsa Mesih’i, ilk meyveyi doğurdu/ zuhurunda bedenini sundu.
Asma olan Mesih, sonsuz yaşam için insanlığa kanını verdi.
İlk Meyve İsa’nın Rab ve Mesih olarak gelişi ile üzüm adaklarına yeni bir sembolizm yüklendi.
İsa Mesih, annesi Kutsal Bakire Meryem Ana’nın ilk doğanı, diğer bir değişle ilk meyvesi idi ve bu nedenle tapınakta Tanrı’ya sunulmuştu.
Bu bayramın özel olarak kutlandığı yerler Meryem Ana kiliseleridir.
Özelikle gerek Vakıflı gerekse Tokaçlı’da kilise bahçelerinde geceden yakılan ateş üzerine kazanlar oturtulur ve Hrise pişirilir ( Vakıflıda yedi kazan içinde Hrise- Keşkek pişirilir: 7 Kazan daha önce Musa Dağ’ın da yaşamış yedi Ermeni Köyünü temsil eder ve bu köylerin halkları anılır.).
Hrise dualarla kutsandıktan sonra tüm gelen halka dağıtılarak beraberliği ve toplumsal yaşamın bereketliliği simgelenir.
Kadim Antakya’nın temelinde var olan bu birikim ve kutlamalar kapsamında Vakıflı’da Meryem Ana Yortusu ve eğlence festivali birleştirilerek kutlanır.
Lübnan, Suriye, Fransa, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen katılımcılar ile sosyal ve kültürel anlamda yeni bir deneyim paylaşılır.
Dinsel ritüellerle sanatsal üretimleri birleştirerek Vakıflı’ya has kültürel bir yapı oluşmuş durumda.
Tokaçlı’ya gelince; Türkiye’nin farklı yerlerinden olduğu gibi, Yunanistan, Lübnan, Suriye ve Avrupa’nın farklı yerlerinde yaşayan Arap Hıristiyanlar yanı sıra ortak yaşam kültürünün esasları üzerine şekillenen kent yapısı kapsamında farklı inanç gurupları törene katılır.
Davul ve zurnanın, halayların, el ele kol kola eşit bir yaşam için, Barış Kenti ve Barışın Dili olmuş kadim kentin evlatları panayır havasında dini ve kültürel bayramı kutlar.
Günümüzde etnik ve dini kışkırtmalar üzerine şekillendilen onlarca çatışma ve savaşa karşı model ( yaratıcı anarşi, mezhepsel gerilim, sürdürülebilir savaşa provakasyon ve uygulamaya karşı) olabilecek zenginlik ve derinliğe sahip Kadim Kent Antakya özelinde tüm Hatay incelenmeye değerdir.
Gerek Ermeni halkının, Boğos Hoca, Panos Amca, Bedros Abi, Garbis, Muhtar Berç, gerekse Arap Hıristiyanların; Jozef Naseh, Mişel Atik, Fadi Hurigil, öğrencim Yusuf Mansuroğlu, Mari ve sevgili dostum Tokaçlı Derneği Başkanı Nasır Yirmi amcanın şahsında ve Hıristiyanların Meryem Ana Yortusunu kutlar, sürdürülebilir bir gelecek, adil, eşit, demokratik bir toplum, özgür ekolojik bir yaşam ve Küresel Çapta bir Uygarlık temenni eder en çokta dostluk ve sağlık dilerim. İyi ki varsınız, mutlu ve umutlu bayramlar..!
Meryem Ana Yortusu -3id el 3edra- kutlu olsun….