Asi- Der Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Usluoğlu, 21 Mart Nevruz Bayramıyla ilgili bir açıklamada bulanar günün anlam ve önemini anlatarak Nevruz Bayramını kutladı.
Başkan Usluoğlu’nun Nevruz’un anlam ve önemini belirten kutlama mesajı şöyle:
Nevruz/ Newroz/ Bahar/ Yeni Yıl / Akito Bayramları (1)
İnsanın var oluşundan bugüne kadar insanlık birikimini, tüm uygarlıkların bileşimini içselleştiren Alevilik, kutsiyet arz eden tüm değerleri kendi merkezine almıştır…
Tevhid inancı ile Allah’ın risalesini aktaran tüm embiya ve dinleri kendine miras almıştır.. çünkü her kubbe insanlığa aynı tevhidi ancak insan gelişim ve ihtiyaçlarından dolayı yeni bir şeriatı getirmiştir.. Yani hakikat aynı, şeriat farklı olmuştur…
Bu gerçeklik içinde Muhammed’i Kubbede zuhur eden Hak, Ali ile idi ve Ali Hak ile dir. Bu algı içinde Nevruz’i bayramlar Alevilik açısından değerlendirildiğinde anlam bulur..
Nevruzi Bayramlar, hak dinlerden biri olan İbrahim’i dinlerden önce ortaya çıkan, Fars coğrafyası Persepolis merkezli bir din olan Zerdüşt / Zerdeşt kökenlidir…
Zahir’i bir duruş ve batini anlamları derin olan bu birikim, Farslarda, Türklerde, Kürt’lerde, Ezidiler’de, Ermenilerde, Süryanilerde, Araplarda ve tüm Doğu haklarında farklı içerik ve tarihlerde karşılık bulur…
Aleviler açısından Nevruz, en büyük bayramdır. Anadolu’da yaşayan Aleviler açısından Nevruz bu içerikte olup, Hz. Ali’nin doğum gününü ifade eder ve 21 Martta kutlanır.
Arap Alevileri açısından; 30 Mart ( 17 Adar) iyd sabığtaş ( Nevruz 1), 14 Nisan ( İyd Evvel Nisen- Nevruz 2), 17 Nisan ( 4-iyd Rabi3 Nisan – Nevruz 3), 25 Nisan ( 3id Nıs Nisen- Nevruz 4) ve 29 Ekim ( 3id Mihricen- Nevruz 5) şeklinde gerçekleşir..
Ayrıca Arami geleneklerine göre ( Asuri- Süryani- Keldani- Yakubi / Arami toplumunun Hıristiyan kesimi-geleklerinde 1 Nisan Yeni yılın başlangıcı) Bahar Bayramı, doğanın yeniden dirilişi, tarım toplumları açısından Kara Kıştan çıkış ve berekete, bolluğa yeniden kavuşma adına yapılan bir kutlama olarak, yumurta tokuşturma ( yumurta: yeniden dirilişi/ yeni gün’ü sembolize eder.) ritüeli uygulanır.
21 Mart’ta , Pers, Kürt, Belluci, Özbek, Türkmen, Türk, Zaza, Azeri, Kırgız, Tacik, Kazak, Ermeni, Arnavut, Peştun, Karapapak/ Terekeme, Gürcü, Karakalpak gibi bir çok toplum Nevruzu kutlamaktadır.
Eşit, adil, özgür bir dünya, ekolojik bir toplum ve Küresel Çapta Demokratik Bir Uygarlık için Hakkın ve Haklının yanında saf tutan tüm insanların Nevruz Bayramını kutlarım…. Saygılarımla…