ASİ-DER ADINA KATILAN BAŞKAN USLUOĞLU, HATAY VE SURİYE’DE YAŞANANLARLA İLGİLİ BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU.
İstanbul’dan Hatay’a bir dizi başarılı sosyal faliyetleriyle tanınan ve kamuoyunun gündeminden düşmeyen Antakya, Samandağ ve İskenderun İlçeleri Kültür, Yardımlaşma, Dayanışma Ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ASİ-DER), davet edildiği Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen “Anadolu İrfani Değerlerin Eğitime Katkıları Çalıştayı”na katılarak Hatay ve Hataylı’yı temsil ederek Türkiye ve Suriye’deki sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.
04/ 05 Şubat 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştayda konuşan ASİ-DER başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu, Prof.Dr. Hüseyin Mualla Yüceol, Prof. Dr. Muna Yüceol Özezen ve katılımcılara bilgilendirmede bulundu.
Asi-Der Başkanı Dr. TevfikUsluoğlu, 38 Ana başlık altında önemli bir konuşma yaparak bakan ve katılımcıların dikkatini çekti. Usluoğlu’nun çalıştayda gündeme getirerek dikkat çektiği konular şu başlıklardan oluştu;
Tanınma adaleti, Eşit- adil yurttaşlık, Ülkemizde zihniyet dönüşümünün gerekliliği, Siyaset ve hukuk’un demokratikleşmesi, Ülkemizde eğitimde ne yapmalı, nasıl yapmalı.
Usluoğlu, Suriye’de Esed’den sonraki dönemden bu yana yaşananlarla ilgili de şu konuları gündeme getirdi; Suriye’de vekâlet savaşı başkasığından 8 Aralık 2024’e kadar ve sonrasında Alevilere yönelik gerçekleştirilen tutumları, Alevilerin Suriye, Türkiye ve dünyadaki demografik durumları, ilişkileri, dünyayı algılama şekilleri, dünyada yaşanan ekonomik buhranlarda ötekileştirme, ortaya konan söylem ve uygulamalar, eğitimin, dinin ve erkin etkisini değerlendirerek çözüm önerileri sundu.
BAŞKAN USLUOĞLU BAKAN TEKİN’LE GÖRÜŞTÜ
Hatay ve Hataylı için çalıştay koşullarını iyi değerlendiren Asi-Der başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu, Bakan Tekin ile yaptığı birebir görüşmede; Deprem bölgesinin “Kalkıma Öncelikli Bölge İlan Edilmesi” ve Deprem bölgesinde kalifiye eleman probleminin aşılması için İl Milli Eğitim Müdürlükleri, Çıraklık Eğitim Merkezlerinin daha işlevsel hale getirilmesi, deprem bölgesinde iş yapan tüm firmaların, özelikle inşaat firmalarına çalıştırdıkları işçi oranına göre depremzede çalıştırma zorunluluğunun getirilmesi konusunda taleplerini bakanla istişare edilerek ilgili bakanlık ve kurumlara iletilmesi konusunda bilgilendirmede.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in yanısıra, bir çok akademisyen Alevi Piri, Ocakzade ve gencin katıldılar.
Ardından MEB Prof. Dr. Yusuf Tekin’ in kapanış oturumunda değerlendirme, soru- cevap ve sohbeti ile çalıştay sona erdi.
Çalıştay’da Bilimsel Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ali Yanan’ın sunumuyla açıklanan çalıştay raporu, Bakanlığa ve Cumhurbaşkanı yardımcısına 20 maddelik bir dosya şeklinde sunuldu.


