İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ TARAFINDAN İSTANBUL’DA DÜZENLENEN ‘ANTAKYA KENTSEL SİT ALANI KORUMA ÇALIŞTAYI’NDA KONUŞAN ASİ-DER BAŞKANI TEVFİK USLUOĞLU, ANTAKYA İLE İLGİLİ TÜM GERÇEKLERİ ANLATARAK ÇALIŞTAY KATILIMCILARINI BİLGELİNDİRDİ…
ASİ-DER Başkanı İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen ‘ANTAKYA KENTSEL SİT ALANI KORUMA ÇALIŞTAYI’na katılarak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinin ardından Antakya’nın durumunu anlatarak, acil yapılması gerekenleriyle Antakyalı’ların taleplerini dile getirdi.
Antakya’nın tarihi ve kültürel mirasıyla yeniden ayağa kaldırılması konusunda depremden bu yana her alanda yoğun faliyet içinde bulunan ve Antakya’nın yeniden yapılandırılması için her fırsatı değerlendirerek gündemde tutarak unutturmamaya aralıksız çalışırken İstanbul Üniversitesi’nin Antakya için çok önemli olan bu çalıştayına da yine Hatay’ı temsil eden tek dernek oldu.
8 Aralık 2023 Cumartesi günü İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Taşkışla Nezil Eldem Salonu’nda İTÜ Program Koordinatörü Yegan Kahya moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya;
TMMOB Mimarlar Odası’ndan Koray Güler, Mustafa Özçelik, Şehir Plancısı Zehra Göngördü, Hatay Planlama Merkezi’yle ilgili Emre Sert, Antakya Belediyesi’nden Engin Sözer çalıştayın ilk bölümünde görüş belirttiler.
Çalıştay toplantısının ikinci ve öğleden sonraki bölümü ise Gülsün Tanyeli’nin moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bu bölümde; ICOMOS Türkiye’yi temsilcisi Burçin Altınsay Özgüner, Europa Nostra Türkiye’den Yüksel Dinçer, Docomono Türkiye’den Nilüfer Baturayoğlu Yöney, Kültürel Mirası Koruma Derneği’nden Umut Almaç, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği’nen Özgün Özçakır, Çekül Vakfı’ndan Faruk Göksu, Tarihsel Çevre ve Yapı Korumacıları Derneği’nden Sıdıka Bebekoğlu ve Asi-Der’i temsilen de başkan Tevfik Usluoğlu katılarak konularında görüş ve düşüncelerini açıkladılar.
Fliz akyaz, Gülsün Tanyeli, Selin Akman, Yegan Kahya ve Yıldız Salman’ın oluşturduğu komite tarafından düzenlenen çalıştayda konuşan Asi-Der başkanı Tevfik Usluoğlu, Antakya’yla ilgili her konuda yaptığı bilgilendirmenin ardından Antakya’da yaşananları, Antakya’nın şu anki hali, sorunları ve çözümlerini bir bir anlattı.
Çalıştay katılımcıları tarafından dikkatle dinlenerek konuşmalarının tamamına yakını not edilen Tevfik Usluoğlu, yaptığı konuşmada Antakya ile ilgili yaşananları anlattığı konuların başlıkları şöyle;
Bugün İTÜ Taşkışla yerleşkesinde Antakya Kentsel Sit Koruma Çalıştayına katıldık.
- Afetlerin Felaketlere dönüşme nedeni bilimden ve akıldan uzKlaşmaktır.
- Antakya da en çok yitirilen zihnimiz, toplumsal ve bireysel hafızamızdır.
- Kentte ve kırsalda doğal sit alanı yok olmuştur.
- Antakyada bir kent değil, medeniyet birikimi ölmüştür.
- Museviler gitti. Protestanlar ve Katolikler nerdeyse kalmadı. Ortadokslar gittikçe azalıyor. Aleviler göç ediyor.
- Bir kente şahsiyetini, kimliğini veren şeyler depremden önce tektipleştirilerek asimile ediliyordu.
- Deprem, geriye kalan tüm değerleri alıp götürdü.
- Ahlaksızlığın tarihsel olarak doğal bir süreci vardır. Bizi yok eden şeyde budur.
- Deprem bizlere en çok dayanıklı binalar kadar dayanıklı bir topluma ve toplumun gönül huzuru ile sırtını dayaya bileceği merkezi ve yerel yöneticilere ihtiyacı var. En çokta güvene, güvenliğe, dayanışmaya, koordinasyona, kentin ruhunu korumaya, geçmiş ile gelecek nesillerin ihtiyaçlarını birleştirerek kenti yeniden kurmaya ihtiyaç var.
- Ençokta. demokrasiye ve zihinlerin demokratlaşarak, müzakere etmeye, üretmeye, samimiyete, hakkaniyete, adalete, yeni bir hukuka ihtiyaç var.
- Afetler karşısında hukuki, siyasi, ekonomik ve psikolojik hazırlığa ihtiyaç var.
- Afetlere yasal çerçeve hazır mıydı? Toplumsal yok oluşa dönük bir hukuki çerçeve hazır mıydı?
- eski izleri yeni çizgilere çeke bilir miyiz?
- iyleşmeyi ve yeniden yapılaşmayı nasıl sağlaya biliriz?
- Kenti yaşamlarını sürdüre bilen insanlar oluşturur.
- mevcut pratiklerimizi, yöntemlerimizi de güncellememiz, hatta dönüştürerek radikal tutumlar almamız gerekiyor.
- sorunun köküne inerek çözümü oradan kurmak için radikal yollar inşaa etmek anlamlı bir neden olabilir.
- Başka bir kentleşme, başka bir koruma ve dönüşüm, başka bir yönetim ve yerel yönetim şuan mümkün değilse ne zaman mümkün olabilir?
- Antakya kalkınma öncelikli şehir ilan edilmeli !
- Kadim Kent Antakya için Stratejik Kalkınma konseyi kurulmalı !
vb . konu- öneri ve soruları sorarak, karılım gösterdik. Bugün artık ne yaptığımın değil, ne yapacağımızı ve nasıl yapacağımızı planlamamız gerekiyor !Saygılarımla…