ANTAKYA TİCARET ODASI’NDA DÜZENLENEN TOPLANTIDA; HATAY’IN EKONOMİK ÇÖKÜNTÜ İÇİNDE OLDUĞU SESLENİŞİNDE BULUNARAK HATAY’IN HAYATA DÖNMEK İSTEDİĞİNİ BELİRTEN STK’LAR SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞTILAR.
Antakya’da bir araya gelen Sivil Toplum Örgütleri, ‘Hatay olarak hayata dönmek istiyoruz. Sesimizi duyan var mı?’ sloganıyla seslerini duyurmaya çalıştılar.
Antakya’da düzenlenen ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Hatay Barosu, HESOB, HAMOK, İTSO, Oda-Borsa gibi mesleki kuruluşlarının yanısıra Antakya, Defne, Samandağ, Altınözü ve Yayladağı Ziraat Odaları, Esnaf Odaları, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri, HASİAD, Ayhan Kara Vakfı, Hatay KAGİD, HAGİAD, TOSYÖV, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu temsilcilerinin katıldığı toplantıda yapılan ortak açıklamada; Yaşanan depremlerden ders çıkartılarak önlem alınabileceği görüşü belirtilerek, “Hatay olarak hayata dönmek istiyoruz. Sesimizi duyan var mı?” sloganıyla depremi unutmayacak ve unutturmayacaklarına dikkat çekildi.
17 Ağustos 1999 tarihinde, Türkiye’nin yakın tarihin en büyük depremlerinden biriyle sarsıldığını hatırlatılatılarak başlayan ortak açıklamada; Türkiye’nin her noktasında etkisi yıllarca sürecek büyük bir acının yaşandığına vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi: “O gün ‘Unutmamalıyız’ ve ‘Unutturulmamalı’ dedik; ama maalesef her zaman olduğu gibi, yine unutuldu. Ders çıkartabilseydik, gereken tüm önlemler alınabilirdi. 6 Şubat 2023 sabahında çok daha büyük bir felaket yaşadık. Anlaşıldı ki 1999’dan bu yana geçen süreye rağmen, alındığı söylenen önlemlerin hiçbirinin alınmamış olduğunu gördük. Hatay’ımız gerçek olduğuna hala inanamadığımız bir yıkımla neredeyse yok oldu. Her şeyimizi kaybettik. Yıkımın en yoğun yaşandığı ilimiz Hatay’da ve bilhassa Antakya çevresinde, depremin ilk gününden bu yana, yaşanan sıkıntılar, gün geçtikçe katlanarak, artmaktadır. Ekonomi, eğitim sağlık, moloz dökümünü, enkaz kaldırma, trafik, ulaşım, barınma, tarihi dokunun kaybı, güvenlik, elektrik ve su ihtiyacı, toplum psikolojisi, iş gücü kaybı, demografik yapı gibi her türlü sorunun hala devam ediyor olması, şehrimiz insanını, çaresiz bırakmıştır”.
HATAY İHRACATTA İLK 10’DAN 15. SIRAYA DÜŞTÜ
Düzenlenen toplantıda Hatay’ın ekonomik bazı verileri hakkında bilgilendirmede bulunularak yapılan kıyaslamada depremden Hatay ekonomisinin de büyük yara aldığı ve kayıplar yaşandığına dikkat çekilerek şöyle denildi:Deprem sonrası ihracatımız %41 düşerek, 931 Milyon dolara gerilemiştir. İhracatta ilk 10’da yer alan Hatay, 15.sıraya düşmüştür. Özellikle, yaş sebze ve meyve ihracatı yapan firmalarımızın önemli bir kısmı Mersin, Adana ve Antalya’ya yönelmişlerdir. Deprem sonrası iş gücü kaybı ve işsizlikle savaşan Hatay’da, 2022 yılında 7.583 kişi işsizlik ödeneği alırken, 06 Şubat sonrası bu başvuru sayısı 34.456 olmuştur. Bu başvuruların 27.727’si kabul edilmiştir. Hatay İli Kısa Çalışma Ödeneğine başvuru yapan firma sayısı 12.385’dir. (İŞKUR Mayıs 2023). Şimdi yetkililere sesleniyoruz: Hatay olarak hayata dönmek istiyoruz. Sesimizi duyan var mı?”