ÇOK SAYIDA ÜNİVERSİTE VE STK TEMSİLCİSİNİN KATILDIĞI ÇALIŞTAYDA HATAY’I TEMSİLEN KATILAN TEK DERNEK ASİ-DER VE BAŞKANI TEVFİK USLUOĞLU OLDU. ASİ-DER ÇALIŞTAYDA HATAY VE SORUNLARINI GÜNDEME GETİRİRKEN YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI.
İstanbul’da Topkapı Üniversitesi’nde düzenlenen ‘6 Şubat Depremi Sonrası Göç ve Kentsel Yanabilirlik Çalıştayı’na Asi-Der adına başkan Dr. Tevfik Usluoğlu katılarak Hatay ve Hataylı’ları temsil ederek Hatay ve Hataylı’nın yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Topkapı Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, INTERNATIONAL BUSSINES SCHOLL, UNIVERSIDADE DE CAXIAS DO SUL, PRAEEMINETIA IUSTITIA, UNIVERSIDODE DE ITAUNA, HABİTAT, YARDIM KONVOYU, TRANSNATIONAL PRESS LONDON VE NEF VAKFI organizasyonuyla 30 Kasım 1 Aralık tarihlere arasında gerçekleştirilen çalıştayda Hatay’ı tek temsil eden Asi-Der faliyetleriyle Hatay depremini unutturmayarak gündemde tutarken sorunların kamuoyuna açıklanmasında ve Hatay’ın yeniden yapılanmasındaki önemine dikkat çekmeye devam ediyor.
Oturum Başkanlıklarını Yardım Konvoyu Başkanı Nuran Kızılkan, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Soyaç Müdürü Doç. Dr. Gökçesu Akşit Dudaklı, İstanbul Topkapı Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Dilay Güney, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nuran H. Belet ve Sürdürülebilir Eşitlik ve Sosyal Araştırmalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Esin Yalçıntaş’ın oturum başkanlığını yaptığı çalıştayda;
Asi-Der Başkanı Tevfik Usluoğlu, Lokman Hekim SV Başkanı Leyla Şeker, Habitat Derneği Kapasite Geliştirme ve Gönüllü Yönetimi Departman Yöneticisi Ersin Kopuz, Yardım Gönüllüleri Vakfı Gönüllü Çalışmalar Direktörü Mehmet Bahadır Teke, World Human Rellef Afet Koordinasyon Birimi Ayten Nur Cerrah, Unvansız Gönüllüler Başkan Yardımcısı Can Burak Çolak, Sosyal Girişimci Dr. Ahmet Türker, Şehir Plancısı İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Seda Hayal Tatlı, Öğretim Görevlisi Mimar Kenan Güvenç, Nef Vakfı İcra Kurulu Üyesi Burcu Yılmaz, Hayata Destek Derneği türkiye Yerel STK İnsani Forumu Koordinatörü Mahmut Can İsal, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Politika Geliştirme Uzmanı Necmettin Yemiş, Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi Araştırmacısı Deniz Erben’in, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Toplum Gönüllüleri Vakfı Toplumsal Eşitliği Programı Uzmanı Hazal Günel, Hayata Destek Derneği Kalite ve Kapasite Yöneticisi Gamze Karadağ, İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar, Gerçek eşitlik Nerede Derneği Başkanı Av. Arzu Aydoğan, Tok Tut Derneği Başkanı Melsen Tunca, Temel İhtiyaç Derneği Genel Müdürü Nil Tibukoğlu ve Türk Tabipler Birliği ve Hijyen ve Toksikonoloji Derneği üyesi Dr. Me. Bülent Dik’in de katılarak alanlarıyla konularında görüş belirttiler.
ASİ-DER BAŞKANI USLUOĞLU, DERNEK FALİYETLERİNİ ANLATTI
Çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisinin katıldığı çalıştaya Hatay’ı temsilen katılan tek dernek Asi-Der Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu, çalıştayda hem yaptığı konuşmalarla dikkatleri Hatay’a çekti hem de Asi-Der adına açtığı standda yaptıkları çalışmalarla gerçekleştirdikleri dayanışmalar hakkında bilgilendirmede bulunarak şöyle dedi:
06.02.2023 ve 20.06.2023 te yaşanan büyük depremlerin yanısıra binlerce küçük depremlerin yaşandığı ülkemiz ve memleketimizde “ Asrın Felaketi” olarak nitelendirebileceğimiz bu süreçte Asi- Der deprem anından hemen sonra sabah 05:30 da koordinasyon olmuş ve 08:35 te müdahale sürecine başlamıştı. O günden itibaren yüzlerce kurum binlerce bağışçıdan bizlere destek geldi. Aynı şekilde bizde dernek olarak bir çok kurum- kuruluş- STK ve kişiyi destekledik. Gerekli tüm özveriyi gösterdik. Bu kapsamda onlarca defa istişare çalışmaları yaptık. Afet koordinasyon ekibi ve sahadaki gönüllülerle sürekli stratejik hareket ederek süreci yönettik.
28 Ekim 2023 tarihine kadar 389 tır deprem yardım malzemesini Kadim Antakya ( Hatay)’a ulaştırdık. 887 çadır, 84 seyyar tuvalet, 25 kepçe, 1 ton peynir, 7480 palet su, kışlık ve yazlık giyim, hijyen malzemesi, ilaç, tıbbı malzeme, yaş ve kuru gıda, süt, jeneratör, hilti, çeşitli engelli malzemesi, tekerlekli sandalye, scutır, aşevi malzemeleri, kırtasiye, mont, ayakkabı, çorap gibi bir çok malzemeyi deprem zedelere ulaştırdık.
Samandağ- Dörtyol devlet hastaneleri- MKÜ hastanesi, TTB, Hatay Tabipler Odası ve halka ilaç ve tıbbı malzeme yanısıra ihtiyaç kapsamında talep edilen herşey ulaştırıldı.
Samandağ- Hassa- Kırıkhan- Reyhanlı- İslenderun- Defne- Arsuz- Antakya- Yayladağı – Altınözü olmak üzere depremden doğrudan yada dolaylı olarak etkilenen tüm ilçelerimize ve insanımıza destek sunmaya çalıştık. Memleketimizin farklı ilçelerinde olmak üzere toplam 10 depo oluşturduk. Bu depolarda gönüllü çalışan – malzeme taşıyan- arama kurtarmaya destek veren toplam 620 gönüllü nefesi ve yüreği ile emek etti.
Birçok siyasi örgüte, STK ya, dağıtım noktasına, Belediyeye destek verdik. Ulaştırdığımız malzemenin yanısıra, Kırıkhan, Defne, Hassa ya giden diğer dağıtım gurupları ve resmi kurumların malzemeler için lojistik destek verdik. Desteklerimiz de sürüyor.
50 öğrenciye burs, 27 ebeveynlerini kaybeden çocuklara nakdi yardımda bulunduk. Şuan da yeni dönem burslarını da dağıtacağız.
17 Nisan’da bizlerle birlikte hareket eden, bizle ekip olan, süreci yöneten yada destek veren kurum, kişi ve kuruluşlarla istişare ve onurlandırma toplantısı yaptık.
01.06.2023 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’e “Depremzede öğrencilere pozitif ayrımcılık için başvuru yaptık. Öncesinde de öneri ve dilekçemizi Eğitimsen- KESK gibi bir çok kuruma iletmiştik. Nitekim Liselere Giriş Sınavında ve Üniversitelere Giriş Sınavında da sonuç almıştık.
11 Haziranda Depremzedeler ile Dayanışma ve Motivasyon amaçlı “ Hrisi dağıttık ve Türkülerle- Ağıtlarla konser” verdik.
Haziran – Temmuz Aylarında Depremzedeler moral ve destek amaçlı olarak bir çok çadır kent ve konteynır kentte kooför hizmeti verdik.
09.07.2023 tarihinde 10 kurum ve kuruluş ile “ Hatay’a Dikkat çekmek, Proje ve önerilerimizi bir kez daha basının önünde paylaşmak, Memleketimiz için çaba gösteren kurum ve kuruluşlarla birlik oluşturarak, ortak çalışma yürütmek ve Hatay Kurultayını örgütlemek için” bir araya gelerek bu süreci ilan ettik. Ortak Basın Toplantısı yaparak, basın bildirisi ile yaşanan süreci, eksiklikleri. Hataları dile getirmenin yanısıra öneri, talep ve çalışma stratejini bildirdik. Hatta “ Basın Bildirisine imza atan kurum ve kuruşlarla mutabakat metni hazırlayıp imza altına aldık. Yani Büyük Hatay Kurultayını toplamak ortak amaç çerçevesinde Hatay Sivil ve Sosyal Platformlar Birliğinin kurulduğunu bildirdik.
KRT, Artı TV, Can TV , Açık Radyo gibi farklı televizyon ve radyolarda memleketimize dikkat çekmek, istek ve önerilerimizi kamuoyuna sunmak amacıyla defalarca programlara katıldık.
Ulusal ve uluslararası düzeyde haber portalı, gazete ve dergide yaptığımız çalışmalar ile ilgili haberler yayınlandı. Deprem süreci ile ilgili sorunlar, çözüm önerileri, gelişmeler ile ilgili olarak makalelerimiz ve bildirilerimiz yayınlandı.
11/12 Ağustosta Bilimin Işığında Hatay Depremi başlığı ile Ankara’da Asi- Der ve KADOP un öncülüğünde Ankara sempozyumunu gerçekleştirdik.
17 Ağustosta Ülkemizdeki deprem gerçeğine dikkat çekmek için basın demeçleri verdik.
Ağustosta Samandağında depremzedrlere Hrisi dağıttık.
23 Eylülde Hatay Günleri Kapsamında Hatay Depremi ve olası İstanbul Depremi konusunda iki panelin gerçekleşmesini Asi- Der ve KADOP öncülüğünde gerçekleştirdik.
Aynı kapsamda 20//24 Eylülde Hatay günlerinde depremzede esnafımızdan 24 tanesinin ücretsiz stand açmasını sağladık. Asi-Der’in Kültür Standını açtık ve dernek adına Asi’nin Sesi Dergisi yanısıra çeşitli el broşürler de dağıtarak Asi- Der’in önemine ve memleketimize dikkat çekmeye çalıştık. Ali Nafile, Hilmi Yarayıcı, Antakya Akademi Orkestrası, Yelda Emek, Melis Kar, Süleyman Can Aslanyürek gibi değerlerimizin sahne almasının önünü açtık. Edebiyatçılarımızın ve STK ların yer alması için gerekli çalışmayı yürüttük.
24 Eylül 20/3 te Uzıvlarını kaybeden depremzedelere destek için Ali Nafile, Melis Kar ve Ferhat Livaneli orkestrası ile konser düzenledik.
29 Ekimde depremzedelere et dağıttık.
29 Ekim 2023 te Antakya’da Cumhuriyetin yüzüncü yılı kapsamında aklın ve bilimin ışık saçması için panel düzenledik. Moral desteği için Fatma Berkkol orkestrası ile konser, Hamdi Alkan ve yakın zamanda vefat eden Metin Uca ile çalışma yürüttük. Burdan vefat eden depremzedelere, Metin Uca’ya Allah’tan Rahmet dileriz.
Tabi çalışmalarımız devam ediyor.
Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmalarda Kadim Antakya’yı ayağa kaldırmak yanısıra farklı şehirlere dağılan ve diaspora olarak olarak kabul edebileceğimiz hemşehrilerimizlede dayanışmak için Asi- Der olarak 20 proje ortaya koyduk. Bu projeleri adım adım hayata geçiriyoruz.
Kamuoyunun birşeyi daha bilmesi istiyoruz. Biz Memleketimizi öncelikli olarak görsekte, 11 ilde bu felaketten etkilenen canlarımıza destek olmak için gerekli çabayı da gösterdik. Örneğin Maraş’a da yardım malzemesi gönderdiğimiz gibi kamuoyu karşında da her canımızı sahiplendik.
17 Temmuzda Antakya- Topbağazında gerçekleşen ve 90 STK’nın bir araya geldiği “ Hatay Ayağa Kalkıyor”toplantısına da iki temsilcimizle katıldık. Toplantıya Kurucu Başkan Av. Metin Atlan ve şimdiki dönem Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yüksel Seyyah katıldı. Asi- Der’in misyonu ve Bakış açısını Av. Metin Atlan dile getirdi. Atlan: Asi- Der’in kuruluşundan bu yana Kadim Antakya’nın ve Asi’nin çocuklarının sahip oldukları uygarlık birikimi ve öz gücümüze dikkat çekerek, yeniden inşaa için önerilerimizi seslendirdi. Asbest, rant problemleri yanısıra kişisel hırs ve tutumlar yerine kardeşleşmek ve ortak üretime odaklanılması gerektiğine dikkat çekti. Başından beri pozitif olan her dayanışmaya açık olduğumuzu ve bu toplantıdan benzer sonuçların çakması temennisinde bulundu.
Aynı toplantıda bir çok kişinin söz almasının yanısıra Prof. Dr. İskender Sayek: 09.07:2023 te 10 kurum ile İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz Basın Toplantısına dikkat çekerek, Hatay ayağındanda benzer sonuçların çıkması gerektiğini ifade ederek, İstanbul’da ki irade ile bütünleşme çağrısını dillendirdi.
(19.07.2023) de KADOP ve ASİ-DER adına Murat Tenekecioğlu ve Av. İbrahim Göçmen, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşme yaparak farklı alanlarda birlikte seslendirdiğimiz talep ve önerilerimizi yerelde de dile getirdiler.
Milli Eğitim Müdürü Dr. Harun Tüysüz, Üniversiteye giriş sınavında depremzede öğrencilere pozitif ayrımcılık konusunda her bölümde olmak üzere, devlet üniversitelerinde 2, Vakıf üniversitelerinde de 1 tam burslu kontenjan durumunun gerçekleştiğini ifade ettiler.
Deprem belgeseli ile öğrencilerin deprem konusunda bilgilendirilmesi ve buna hazırlaması konusuna da sıcak baktıklarını, her sınıfta izletile bileceğini bildirerek bu öneriyi bakanlığa taşıyacaklarını ifade ettiler.
Bunun üzerine Tenekecioğlu ve Göçmen, Kadim Kent Antakya’nın yeniden ayağa kalkması için teşvik ve istihdamın önemli bir yer alacağını ifade ettiler. Bu konuda meslek edindirme kursları kapsamında, Çıraklık Eğitim Merkezlerinin: maaşlı- sigortalı ve iş garantili bir çerçevede kamu spotu çağrısı ile insanlarımızı inşaat alanında ki farklı mesleklerde eğiterek 4 gün iş 1 gün eğitim yoluyla yaşanan göç sonrası oluşan kalifiye elaman açığının giderilmesi, Yatılı Meslek Liselerin açılması ile konteynır kentlerde ve çadırlarda kalan gençlerin barınma sorunu çözülebileceği gibi, nitelikli eğitim yolu ile bölgedeki sürecin toparlana bileceğini dile getirdiler. Bu konuda Milli Eğitim yer tahsis eder ise kuramlarımızın yürütecekleri bağış kampanyası ile Yatılı Meslek Lisesini yapa bileceğimizi de İl Milli Eğitim Müdürüne de beyan edildi. Ayrıca bir çok defa dile getirdiğimiz ve bakanlığa, YÖK’e kadar taşıdığımız, Tarım ve Kalkınma, Turizm, Gastronomi, El Sanatları Meslek Yüksek Okulu ve Bölümlerin Memleketimizde açılması ve yaygınlaştırılması ile eğitim boyutunda yaraları sarma konusunda önemli birer adım ola bileceklerini, bu konuyu bakanlıkla da yakın bir tarihte yüz yüze istişare edeceğimizi ifade ettiler. Kadim Antakya’nın ayağa kaldırılması için istek, öneri ve taahhütlerimiz ile dosyamız ile somut bir görüşme yapılacağı bildirildi.
Milli Eğitim Müdürü gayet pozitif bir şekilde kendi yetkilerindeki önerileri hızlıca hayata geçireceklerini, diğer konuları ise bakanlığa bildireceklerini beyan ettiler.
ASİ- DER yanısıra bir çok kurum ve kuruluşun bu süreci birlikte örmeye çalıştıklarını, meslek odalarından da destek verdiklerini tarafınıza bildiririz.
Milli Eğilim, Çevre Şehircilik ve Kültür Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaptık ve brifing verdik. Hatay’da düzenlenen toplantılara memlekette Asi- Der adına yetkili arkadaşlar düzenli olarak toplantılara katılıyorlar.
01 Aralık Topkapı Üniversitesi ve 09 Aralık Mimarlar Odasının sempozyumlarında konuşmacıyız.
Hukuk komisyonu kurduk. depremzedelerin ihtiyaçlarına ücretsiz destek verdi. Deprem bölgesinde ki hukuksuzluğa Asi- Der olarak davalar açtık.
Sağlık komisyonu kurduk. Gerekli çalışmalaryürütüldü. Kanser hastalarına destek verdik.
Türk Tabipler Birliği, Hatay Dayanışma Derneği, Hatay Edebiyatçılar Platformu ve bir çok basın mensubu ile kurum bizlere çalışmalarmız için teşekkür etti ve plaket ile ödüllendirdiler.
Elbette biz insanlık onuru ve Allah Rızası için çalışmalar yürüttük ve yürütüyoruz. Biz memleketimize destek veren yüreği ile hareket eden herkese asıl biz müteşekkiriz.
Kadim Memleketimizi bir Anka kuşu gibi yeniden ayağa kaldırmak yaşadığımız felaket karşısında şansızlığın şansını yaratmak için tüm gücümüzle çalışma içindeyiz.
Afet koşullarında yerel yönetimlerin neler yapması gerektiğini sorguladık. Ülkemizde ki afet gerçeği ile bir daha yüzleştik. Yeni bir zihniyet, çağdaş, sürdürülebilir , ekolojik kentlerin ve kadim Antakya’nın ruhuna uygun yeniden inşası için bir çaba içindeyiz. Bu çaba doğrultusunda Asi- Der den bağımsız Çağrı Platformunu kurduk. Bu platform ile gerek İstanbul’da gerekse yaşamlarımızı iyileştirmek geleceğe daha güçlü uzanmak için bize yakın, bizim ilkelerimize sadık kalacak dostlar ile yerel yönetim çalışmalarına müdahil olmak. Temel amaç çağdaş kentlerin kurulması, kültür politikaları, sosyologlar, mimarlar gibi bilimin ışığında geleceği kurmak, kentlerimizi ruhlarına uygun olarak şekillendirme gayesi içindeyiz. Bu çalışmalar kapsamında Bakırköy’de Ahmet Bahadırlı, Samandağda Metin Atlan ve Defnede Çağrı Platformunun sözcüleri mevcut. Bu çalışmaları sayın Ali Çerkezoğlu ve Metin Atlan tarafınıza detaylandıracaktır.
Gelecekle ilgili çalışmalarımız ve çabalarımız sürüyor. Hatay Asi- Der şubesinin kuruluşunu gerçekleştirdik. Daha üst düzeyse sürece etki etmek ve dayanışmayı büyütmek adına 20 projemiz hayat bulacak. Yerel yönetimlerin de çağdaş kent, ekolojik ve sürdürülebilir yaşam için çalışması, ekip ruhu, bilimin ve aklın ilkeleriyle hareket etmesi için gerekli çabayı gösteriyor ve sürece müdahale ediyoruz.
Bir anka kuşu gibi memleketimizi küllerinden yemiden yaratmak, süreci birlikte yönetiğimiz paylaşlarımızla daha güçlü sonuçlar üretmek için dayanışmayı büyütüyoruz.
ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ KİTAPLAŞTIRILACAK
Asi-Der Başkanı Tevfik Usluoğlu, gerçekleştirilen ve Hatay’ı temsil eden tek sivil toplum kuruluşu temsilcisi olarak haber sitemize çalıştayla ilgili bilgiler vererek şöyle dedi:
30 Kasım ve 01 Aralık 2023’te Topkapı Üniversitesi Zeytinburnu yerleşkesinde “ 6 Şubat Depremi Sonrası Göç ve Kentsel Yaşanabilirlilik Çalıştayına” katılarak “ 6 Şubat Depremi Sonrası Kentlerin ve Kent Kültürünün Yeniden İnşaası” konuşunda 5 aşamalı bir sunum gerçekleştirdik. Ayrıca Asi- Der adına stand açarak yaptığımız çalışmalar ve dayanışma örneği üzerine bilgilendirmede bulunduk. Afetlere duyarlılık, Sivil Toplum Dayanışması ve geleceği kurmak üzerine de bilgilendirme ve dayanışma örneği sergileyerek bir çok STK ve Akademisyenle işbirliğinin kapılarını araladık.
Çalıştay sunumları sonuç bildirisi ile birlikte kitaplaşacaktır. Umuyoruz ki bu çalışmalar gerek toplumsal gerek kamusal duyarlılığı artırır ve bundan sonra afetlerin felaketlere dönüşmesinin önüne geçilir. Kentlerimiz – toplumlarımız sürdürülebilirlilik ve dayanıklılık sağlanarak, demokratik bir tartışma ve daha da hatta en önemlisi “ güven ortamının” sağlanması, devamında yıkımın büyüklüğü ile orantılı samimi bir bütçe ayrılarak tüm kentlerimiz yanısıra Kadim Kent Antakya’nın ayağa kaldırılması için hiç bir ayırımcılık ve iltimas/ ayrıcalık yapılmadan; daha fazla demokrasi, daha fazla adalet, daha fazla dayanışma ile bir birimizin yüreğine dokunarak geleceği inşaa ederiz.
İstanbul Topkapı Üniversitesi Kongre Başkanı Doç. Dr. Zeynep Banu Dalman tarafından katılım ve katkılarından dolayı Asi-Der’e teşekkür belgesi verdi. Teşekkür belgesini Asi-Der adına başkan Tevfik Usluoğlu aldı.