ASİ-DER’İN HATAY’IN YENİDEN YAPILANDIRILMASI KONUSUNDA AYLAR ÖNCEKİ AKLIN VE BİLMİN IŞIĞINDAKİ ÖNGÖRÜLERE DAYANAN TALEPLERİ, ARADAN GEÇEN AYLAR SONRA BÖLGE SİYASETÇİLERİNİN GÖRÜŞLERİYLE ÖRTÜŞTÜ.
6 Ve 20 Şubat tarihlerinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından afetzedelere en kısa sürede her konuda iyi organizasyonuyla gerek her türlü yardımı ilk ulaştırmasıyla ve gerekse Hatay’ın yeniden yapılandırılması konusundaki tesbit, talep, öneri ve projeleriyle bilinen ve takdir toplayan Asi-Der’in doğru ve iyi bir çalışma içerisinde olduğunu depremden 7 ay sonra iktidar partisinin bölge milletvekilleri tarafından yapılan açıklamalarla kanıtlanmış oldu.
17 MARTTAN BERİ DİLLENDİREN DEPREM MÜZESİ TALEBİ 11 NİSAN’DA YİNELEMİŞTİ
ASİ-DER Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu, Hatay’ın deprem sonrasında yeniden yapılandırılması konusunda 11 Nisan 2023 tarihinde haber sitemize yaptığı açıklamada ‘ANTAKYA’YI AYAĞA KALDIRMAK İÇİN SİYASET SUSSUN, BİLİM VE UZMANLAR KONUŞSUN’ diyererek, bilimin ışığında uzmanlara dayanan tesbit, talep, öneri ve projelerini açıklamış biz de aynı tarihde haber yapmıştık.
Usluoğlu’nun 11 Nisan 2023 tarihinde haber olan açıklamasının öneri ve talepler kısmının 6. ve 8. maddelerinde; depremin unutulmaması, unutturulmaması ve deprem bilincinin gelecek kuşaklara aktarılması için Antakya’da ‘Deprem Müzesi’ kurulmasına dikkat çekerek talepte bulunduğu konular, Milletvekili Yayman’ın geçtiğimiz günlerde İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı açıklamada dillendirmesiyle tespit ve taleplerinin doğruluk ve haklılığını ortaya çıkarmış oldu.
ASİ-DER, ANTAKYA’NIN MÜZE KENTE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ İSTEMİŞTİ
Siyaset sussun, uzmanlar ve bilim konuşsun felsefesiyle hareket ederek Hatay’ın yeniden yapılandırılması konusundaki görüş ve taleplerini 14 Nisan’daki haberimizde ASİ-DER başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu, yaptığı açıklamanın 6. maddesinde; “6 Şubat resmi olarak depremde vefat edenleri anma günü kabul edilmelidir..!” derken, aynı açıklamanın 8. maddesinde de Antakya’nın depremle ilgili müze kente dönüştürülmesini isteyerek ; “Şanssızlık yaşayan kentin yeniden ihyası için; Şanssızlığın şansı oluşturulmalı, eski kentin bir bölümünün arkeolojik alanı ilan edilerek, hem arkeolojik değerler açığa çıkarılmalı hem de deprem öncesi kent imarı ve dokusu yeniden ayağa kaldırılarak Antakya müze kente dönüştürülmelidir. Böylece yerinde kalkınma modeli ile gelecek için kent planlanmalıdır..!” diyerek bu konudaki taleplerini değişik tarihlerdeki toplantı ve açıklamalarda sürekli yinelenerek taleplerini ısrarla belirtitler.
17 MARTTA DİLLENDİREN ASİ-DER, ONURLANDIRMA TOPLANTISINDA YİNELEDİ
17 Mart 2023 tarihinde bu yana farklı zamanlarda ifade eden Asi-Der tarafından 12 Nisan 2023 tarihinde La Quanta By Windym otelinde afetzedelere yapılan yardım çalışmalarına katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara yönelik düzenlenen ‘Onurlandırma Toplantısı’na da Asi-Der Başkanı Dr. Tevfik Usluoğlu tarafından yapılan açıklamada da yer verilerek Antakya’daki büyük felaketin yıkımının unutulmaması, unutturulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “Deprem Müzesi” kurulması gerekliğine işaret edilerek Antakya’da Deprem Müzesi kurulması talepleri yinelenmişti.
HSPB’NİN 9 TEMMUZ TOPLANTISININ ORTAK AÇIKLAMASINDA VURGU YAPILDI
Asi-Der ile Kadop’un öncülük ettiği Hatay Sivil ve Sosyal Platformlar Birliği tarafından İstanbul’da 9 Temmuz 2023 tarihinde düzenlenen toplantı da da dile getirilerek yapılan ortak açıklamada yer verilmişti. Kadop kuruluş bildirgesinde yer verdiği gibi Asi- Der ile işbirliği ve birlikte üretme- fikir birliği içinde oldukları her fırsatta belirtiliyordu.
Bu toplantının ardından Antakya’da bir deprem müzesi kurulması gerekliliği Asi-Der ile Kadop’un öncülük ettiği Hatay Sivil ve Sosyal Platformlar Birliği (HSPB)’nin talepleri arasındaki yerini alarak, her toplantıda ve her fırsatta bu talep dillendirildi.
ASİ-DER İLE KADOP ÖNCÜLÜĞÜNDE HSPB TALEP LİSTESİNDE YER ALDI
Asi-Der ve Kadop ortak çalışmalarında oluşturulan fikir üretme işbirliği çalışmalarıyla oluşturulan kuruluş bildirgesinde yer verdiği gibi Hatay Sivil ve Sosyal Platformlar Birliği (HSPB)’nin talep sıralamasında 6, 7 ve 8. maddelerinde yer verildi.
GENİŞ KATILIMLI HATAY TOPLANTISINDA DA DİLE GETİRİLDİ
Çevre ve şehircilik bakan yardımcısı Vedat Güreşçi ile Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Ak Parti Milletvekili Abdulkadir Özel ile CHP Hatay milletvekilleri Mehmet Güzelmansur ile Nermin Kara’nın da katıldığı Hatay’da 26 ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda Asi- Der ve Kadop adına Hatay Barosu Afet akomisyonu başkanı Av. İbrahim Göçmen tarafından da ifade edilerek HPSB’nin bu konudaki talepler yinelendi.
Toplantıya Hatay Barosu başkanı, Mimarlar Odası Başkanı ve Hatay Tabip Odası Başkanının yanısıra Hatay Barosu Afet Komisyonu olarak Sema Tut Aslan, Merve Eryılmaz ve Mehmet Akgöl de toplantıya katıldılar arasında yer almıştı.
19 AĞUSTOSTA MÜZELER GENEL MÜDÜRÜNE İLETİLDİ
Hatay Sivil ve Sosyal Platformlar Birliği (HSPB) deprem sonrası Hatay’da yaşanan sorunlarla çözüm önerileriyle taleplerini ilgili bakanlık yetkililerine ziyarette bulunarak ileten Asi-Der ve Kadop temsilcileri adına 19 Ağustos2023 tarihinde gerçekleştirilen ziyarette KTB toplantısında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz’e Av. Metin Atlan ifade edilerek talepte bulunuldu.
AK PARTİLİ YAYMAN:10 BİN KİŞİNİN DEFNEDİLDİĞİ NARLICA MEZARLIĞI DEPREM MÜZESİ OLABİLİR;
ASİ-DER Başkanı Usluoğlu’nun taleplerinin aradan geçen aylar sonra Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın da İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’nde; “Narlıca Mezarlığı deprem müzesi olabilir” açıklamasıyla Asi-Der’in taleplerinin ne kadar isabetli ve doğrulukta olduğunun göstergesi olarak ifade edilirken, Milletvekili Yayman’ın bu konudaki açıklaması ise şöyle:
Hatay’ın kıyameti olarak nitelendirdiği depremin unutturulmaması için bir ‘deprem müzesi’ tasarlandığında Antakya Narlıca’daki mezarlığı öneren Milletvekili Yayman “Şehrimizde müze yapılması talebi var. Bir deprem müzesi yapılması konusu var. Bir kısım insanlarda deprem müzesi yapılmaması gerektiğini söyleyenler var. Bu depremi bizim unutturmamız lazım gelecek nesillere bunu aktarmamız lazım. Benim Hatay’daki deprem müzesi teklifim Narlıca’daki deprem mezarlığıdır. Bosnadaki şehitlik gibi 10 bin kişi defnedilmiştir mezarlığın varlığı dahi en büyük ibrettir. Müze yapılırsa yapılsın ama canlı müze yaşayan müze açık hava müzesi Antakya Narlıca’daki mezarlıktır” diye konuştu.
ASİ-DER DEPREM MÜZESİNİ, KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜNDEN İSTEMİŞTİ
Deprem Müzesi kurulmasıyla ilgili taleplerini her fırsatta dillendiren Asi-Der bu talebini sözde bırakmayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bu talebini resmen istedi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bu konudaki görüş, düşünce ve taleplerini iletmek üzere 14 Eylül 2023 tarihinde ziyarette de bulunarak hem yetkilileri bu konuda verdikleri brifingler ve sundukları raporlarla bilgilendirirken, resmi başvuruda bulunarak talaplerini ilgili bakanlığın resmi kayatlarına geçirdiler.
Kaptanlığını Dr. Tevfik Usluoğlu’nun yaptığı ASİ-DER’in ‘Deprem Müzesi’ isteğiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığına resmi başvuru dilekçesinin örneği ile bu konuda daha önce yaptıkları açıklamalarda belirttikleri ‘Deprem Müzesi’ isteğinin hataylim.com’daki haber küpürü.
ASİ-DER’İN DEPREM MÜZESİ ÖNERİSİNİ HABER YAPMIŞTIK
Antakya’yı ayağa kaldırabilmek için”Siyaset sussun, uzmanlar ve bilim konuşsun” uyarısında bulunarak, Hatay’ın ve özellikle de en büyük yıkımın yaşandığı Antakya’da deprem gerçeğinin gelecek nesillere aktarılarak unutulmaması ve unutturulmaması için Antakya’da deprem müzesi önerisiyle talepte bulunan Asi-Der’in bu konudaki haberini hataylim.com olarak yapıp yayınlamıştık. Haber sitemizin Asi-Der’in geçmişte bu konudaki görüşlerini belirten 11 Nisan 2023 tarihli haber lingimiz aşağıda;
https://hataylim.com/wp-admin/post.php?post=13603&action=edit