14 NİSAN (3İD EVVEL NİSEN) NEVRUZİ BAYRAMLARIN İKİNCİSİ ALEVİLER TARAFINDAN BURUK KUTLANIRKEN ASİ-DER BAŞKANI DR. TEVFİK USLUOĞLU BİR MESAJ YAYINLADI
ASİ-DER Başkanı ve Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Tevfik Usluoğlu’nun ikinci Nevruz Bayramıyla ilgili yayınladığı mesaj şöyle :
14 Nisan ( 3id evvel Nisen) Nevruzi Bayramların ikincisini bugün buruk bir şekilde Arap Aleviler kutladılar..!
Bu Coğrafyanın kadim ve uygarlık gücünün timsali olan bu halkın ve inancının önemli bir bayramı olan 3id evvel Nisen/ 1 Nisan Nevruz 2 Bayramı kutlu olsun..! 7 Kubbe anlayışıyla insanlığın kurduğu temel 7 Uygarlığı ve Destur anlayışı ile akıl ve ma3rifeyi( akıl ve marifet- bilmek/ bilgelik- hakikati bilmek) merkezine alan bu inanç, kutsiyette tüm hak dinleri eşit olarak ve tek kabul eden bir ‘akide’ye sahiptir. Çünkü ‘tevhid’ inancına göre ‘hak’ tek olduğu gibi ‘hak’ın risalesi de tektir, değişen: insanların gelişim evresine göre (toplumdal evrim yasası) ve buna göre oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda uygulama hükümleridir yani şeriattir. Bu evrim, inançsal olarak: Habil’in Rahmeti, Şis’in İlmi, Yusuf’un Cemali ve Celali, Yuşa’ın Kudreti, Asaf’ın Mucizeleri, Şam3un’un Hayat anlayışı ile tüm bu birikim, irade ve inaç algısı ile bu güç Hz. Ali’ile bütünleşmiştir. Bu bütünlük bir doğum ile değil bir zuhur ile açıklanır.. Bu esas, Muhemmedi Kubbede Zuhur eden Hak, Ali ile idi ve Ali Hak iledir… Bu algı zahiri ve batini olarak derin bir anlam taşır. Bu anlam içinde Nevruzi bayramlar Alevilik açısından değerlendirilir. Nevruzi bayramlar isim olarak Fars coğrafyasından ve Farsçadan gelen isimle anılır. Nevruz, yeni gün demektir. yeni gün, dirilişi, Güneşin ilk doğduğu günü, Rüzgarın ilk estiği günü, yeryüzünde ilk filizin ve çiçeğin yeşerdiği günü sembolize eder. İlk ‘Ahit’günüdür. Hak’ın risalet’inin verildiği gündür. Ğadir Hum biatı’nın Şemsi takvime göre yapıldığı gündür. Hak’ın batılı yeneceği ve kötülüğün gömülüp, yerine doğrunun ve hakkın egemen olacağı gündür. Bu gün, canlılara hayat verildiği gündür. Bugün’ doğru yol’ günüdür.
tüm bunlarla Nevruz’u tarihsel olararak açıklamaya kalktığımızda, Sümerlerde ve özellikle Akadlarda da görürüz. Sümerlerde Sino-nem, Akadlarda Riş-şatin ( ris-satin) , Arami döneminde Kuzelle(h), Babillerde – Asurlarda -Akitu( Akito), Arap Alevilerinde Ras es- Sene / Kuzelleh( Büyük Suriye Coğrafyasının tarım bayramı aynı zamanda yeni yıl kutlaması) olarak takvim değişikliklerinden dolayı farklı içerik ve anlamlarla kutlana gelmiştir. Alevi inancında Hızır/ ilyas (ellez) – (Hıristiyanlıkta Aya Yorgi/ Hıdır – İlyas) Arap Alevilerinde ki Hıdır inancı burda açıklanan temel inanç felsefesi kapsamındadır..!
Ancak tüm bunlar Kürtlerde, Türklerde, Araplarda, Asuri- Süryani- Keldani- Yakubi halklarında, Zerdüşt/ Zerdeşt, Musevi, Hıristiyan, Müslüman halklarda hangi anlam ve içerikte kutlanıyor olursa olsun Nevruzun kurumsallaşması Pers Ahemeniş İmparatorluğu zamanında olmuştur. Bu İmparatorluk Büyük İskender tarafından yıkıldıktan sonra 2. Pers Sasani İmparatorluğu Ardeşir/ İzdeşir tarafından kurulur. İşte İzdeşir, Hak inancın yayılması için çaba göstermiş ve Pers takvimine göre, 30 Mart- 30 Nisan arasında Nevruzi bayramların kutlanmasını sistematikleştirmiştir. Arap Alevileri tüm bu gerçekler içinde,tabi oldukları inanç kapsamında “ Ehl-i beyt’in hakikati doğrultusunda kutlamaktadırlar. Bu konuda “ Biharül Envar” adlı dev eserde İmam Cafer Essadık (a.s.) tan aktarılan bilgilerle tespit olunmuştur…
Tekrarla ( daha önce ki yazımda aktarmıştım) Arap Alevileri, 30 Mart ( 17 Adar/ iyd sabığtaş- Nevruz 1), 14 Nisan ( İyd Evvel Nisen- Nevruz 2), 17 Nisan ( İyd Reb3-4- Nisen- Nevruz 3) , 30 Nisan ( İyd 7ames-5- Nisen- Nevruz 4) şeklinde kutlan Nevruzi bayramların ikincisini Hakkın ve Haklının yanında saf tutan tüm insanların Nevruz Bayramını kutlarım..!
….. 17 Nisanda Nevruz ve Hıdır inancı kınusunda yapacağım paylaşımda buluşmak önce Corona, ardından 06.02.2023 te Ülkemizde ve Kadim kent memleketimizde yaşanan Depremin- asrın felaketine dönüşmesi sebebiyle, daha ilk günden başlayarak, birlikte hareket ettiğimiz kişi ve kurumlarla m mleketimize, insanımıza melhem olmaya yara sarmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Tüm acilara rağmen kadim kentimizi kiliğine uygun, tarihi değerlerine ve sahip olduğumuz insanlık değerlerine uygun şekilde tüm renklerimizle ayağa kaldıracağız. Bunun için gerekli görüşmekeri ve müdahaleleri yapmaya çalışıyoruz. Vefat eden canlara Allahtan Rahmet, yaralılara acil şifalar, diğer tüm canların ayakta kalması, yeniden iyi bir yaşam kalitesi yakalamaları için üretime dönük çalışma ve çabaları birlikte sürdüreceğimizi bildirmek isteriz..!
Asi- Der olarak istanbulda ki depremzedeler, üye ve dostlarımızla Ramazan Bayramı Sonrasında belirleyeceğimiz bir günde bir araya geleceğimizi, Çatalca’da ki yerimizde Kazanları kaynatıp, hrisi yapıp, hayata yeniden umutla bakmak için bir araya geleceğiz..!
Hep birlikte buluşmak dileklerimle…!