Hatay’da yaşanan deprem felaketinden etkilenen afetzedelere İstanbul’daki Hataylı sivil toplum örgütü olarak örnek bir çalışma sergileyerek depremzedelerin tüm ihtiyaçlarının karşılanmasından enkaz altındaki vatandaşların kurtarılmasına kadar çok önemli hizmetler sunarak kendini kanıtlayan İstanbul’daki en aktif Hataylı derneklerden biri olan ASİ-DER yönetimi şimdi de Hatay’ın geleceğine yönelik çalışmalar yaparak kentin kimliğinin yeniden kazanılması, tahrip olan tarihi ve kültürel varlıkların yeniden kazandırılması gibi birçok konuda çalışmalar yaparak Hatay’ın yeniden ayağa kaldırılması konusunda düzenlediği önemli bir toplantı gerçekleştirdi.
Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, ASİ-DER Başkanı ve Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Tevfik Usluoğlu, ASİ-DER’li Esenyurt Bld. Baş. Yrd. Belgin Oflazoğlu Orkunoğlu, ve Av. Metin Atlan İstanbul’da bir araya gelerek Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremle adeta felakete uğrayan Hatay ve depremin Hatay üzerindeki etkileriyle alınması gereken önlemlerle acil yapılması gerekenler konusunu görüşerek, İstanbul ve Hatay ayakları üzerinde gerçekleştirebilecekleri eylem planını belirlediler.
Görüşmede; Hatay’ın en az üç ay süreyle imara kapatılması, kent kimliği ile tarihi ve kültürel varlıklarının aslına uygun yapılması gerekliliğine işaret edilerek Hatay ve tüm deprem bölgelerinde emlak satışlarının bir yıl süreyle yasaklanması gerektiğine işaret edilen toplantıyla ilgil haber sitemize açıklamada bulunan ASİ-DER Başkanı ve Hatay Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Tevfik Usluoğlu şunları söyledi:
Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu Beyefendi ile Asi- Der olarak ( Esenyurt Bld. Baş. Yrd. Belgin Oflazoğlu Orkunoğlu, Av. Metin Atlan ve ben) Türkiye’de yaşanan depremi , Hatay ve Kent Kimliği ile Kadim Antakya’yı istişare ettik. Bu konuda Mimarlar odasının yayınlayacağı roporları gözden geçirerek bir eylem planı oluşturma konusunda karar aldık. Eylem Planının İstanbul ve Hatay ayakları üzerinde gerçekleştirebileceklerinizi sıraladık. Bunun dışında:
1) Hatayın en az 3 ay imara kapatılmasını- ihtiyaca göre bunun uzatılabileceğini ifade ederek, bu konuda kamuoyu oluşturulması gerektiği üzerine bir sonuç ilan ettik ( artçı depremler sürerken imar olmaz, oluyorsa da bu siyasi rant için temel atmanın ötesine de geçmez.).
2) Kent Kimliği ve Tarihi- Kültürel varlıkların aslına uygun birşekilde imarınının/ rekreasyon planlamasının yapılması..! Kent kimliği ve tarihsel dokusunun sürdürülebilir kılınması..!
3)Asi nehri çevresinin uygun düzenlemeye alınması..!
4) Tarım alanlarının imar işgalinin önlenmesi..!
5) Afet bakanlığının ülkede kurulması- liyakat usulüne ve ilgili uzmanlık alanlarından bilim insanlarının görevlendirilerek, tüm şehitlerin deprem- afet gerçiğine göre yeniden tasarlanması- uluslar arası koordinasyon ekipleri ile ortak çalışmaların yürütülmesi
6) Hatay da ve tüm deprem bölgedinde emlak satışlarının 1 yıl yasaklanması gerektiği. Böylece fırsatçıların, sahtecilik yapanların, vefat eden insanların mallarına konmaya kalkabileceklerin önüne geçilmesi ve raporların, imar planlarının açıklanması sonrasında yeniden satışların açılması..!
7)Yaşanan deprem afetinin felakete dönüşmesi noktasında: “ Siyasiler sussun, bilim konuşsun.” Söz Bilim insanlarının ve uzmanların olsun..! Belirlemesiyle, Kadim Kentimizi, Anka Kuşu gibi yeniden Küllerinden yaratıp, ayağa kaldıracağız..! Uygarlığın Beşiği- Doğunun Kraliçesi- Barış Kenti- Barışın Dili Antakya için, tüm Hatay için yüreğimizle mücadele edeceğiz..! Saygıyla..!