6 ocak cumartesi 15.30 Istanbul IFSAK’ta küratörlügünü Adil Okay’ın üstlendiği, Antakya Sanat Kolektifi’nin organize ettiği, 80 fotoğrafçı, şair ve yazarın fotograf, şiir ve metin ile katkı sunduğu deprem temali fotoğraf sergisi ISFAK salonunda sergilendi.
Yoğun ilgi gören sergiye Asi-Der başkanı Tevfik Usluoğlu da Antakya’daki depremden sonra çektiği acı görüntüler sergileyen resimleriyle sergiye katıldı.
Çok sayıda katılımcılının yer aldığı sergiye Asi-Der başkanı Tevfik Usluoğlu, Hataylı sanatçı Ali Nafile, Şair Nisa Leyla, Hatay Dayanışma Derneği başkanı Fahir Semir Abacı ve eşi Seval Abacı ile çok sayıda davetliler katıldı.
‘ORADA KİMSE VAR MI?’ ÇIĞLIKLARI HALA KARABASANLARIMIZDA YANKILANIYOR
Açılışta konuşan Antakya Sanat Kolektifi başkanı Edip Yeşil, İFSAK’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında şöyle dedi: 6 Şubatta yaşadığımız depremin yarattığı yıkım çok büyük. On binlerce insanımızı kaybettik. Kentlerimiz yerle bir oldu. Tarihsel hafıza niteliği taşıyan mekanlar yok oldu. kültürel mirasımız, binlerce yıldır birlikte günümüze dek taşınan çok kültürlü, çok kimlikli, çok dinli, çok dilli sosyal yapı yaşadığımız depremle birlikte yok olmakla karşı karşıya.
Depremin üzerinden tam 11 ay geçti. ‘Orada kimse var mı’ çığlıkları hala karabasanlarımızda yankılanıyor. Yaralarımız henüz kabuk bağlamadı. Biz de ‘sanat sağaltır’ diyerek deprem temalı, Vemal Süreya’dan ödünç aldığımız iki dizeyi de başlık yaparak bir sergi hazırladık. Sergiyi hazırlayanların tamamı depremzede. Ama özellikle belirtmeliyiz ki Antakya Sanat Kollektifi olarak bu çalışmada ereğimiz sadece bireysel sağalma/rehabilitasyon değildir. Tek tek bölük pörçük kayıtların yani kişisel hafızanan, kollektif hafızaya dönüşmesine katkı sunmak amaçlarımız arasındadır. Zira biliyoruz ki ‘Türkiye’nin güçlü, köklü deprem hafıza mekanlarına ihtiyacı var. Yalova’da inşa edilen Deprem Anıtı ve Adapazarı Deprem Müzesi dışında ciddi hafıza mekanları yok.’ İşte bu çalışmalar da gerçek tarih yazılımına ve hafıza mekanlarının oluşumuna katkı sunacaktır. Sanat-edebiyat yine toplumsal alt üst olmuş dönemlerinde ‘tamunun vicdanı’ olacaktır.
BİNLERCE AİLE ENKAZ BAŞINDA ÇARESİZCE KURTARICI BEKLEDİ
Deprem, doğal afet felakettir. Yıkar, öldürür, hangi iktidar olursa olsun denilebilir. Oysa Depremin felakete dönüşmesini sağlayan aktörleri, sistemlerin politika ve uygulamalaında aramak gerekir. Şehirleşme ve inşaat süreci deprem olgusu dikkate alınarak yapıldığında deprem, pekala bir felakete yol açmadan, bir doğa olayı olarak kalır. Depremin ilk gününden beri binlerce aile enkazların başında çeresizce bir kurtarıcı ekip bekledi. Binlerce insan yıkıntılara zamanında müdahale edemediği için öldü. On binlerce insan özellikle 3-4 gün sıcak çorba bulamadı. Tuvalet bulamadı. Su, ekmek bulamadı. AFAD başta olmak üzere ilgili resmi tüm kurumlar ya işlevsiz ya da çok geç kaldılar. Deyim uygunsa resmi kurumların büyük bir bölümü de adeta enkaz altında kaldılar.
BAĞIRA BAĞIRA, ACI ÇEKE ÇEKE, DONARAK, ÇÜREYEREK ÖLDÜK
İşte bu nedenle sergimize katkı sunan şairlerden biri ‘Bağıra bağıra/ Acı çeke çeke / Donarak, çürüyerek öldük /Enkazın altında kalanlarımız yaralarıyla başbaşa şimdi’ diye yazdı.
Bir fotoğrafçı ‘Devlet nerede’ haykırışını çok duyar olduk deprem döneminde. Devlet, işte tam da orada. Yani başında yıkılan binanın duvarında çığlıklarında, ölülerimizin bedeninde, binayı çürük yapan müteahhidin cebinde, görevini tam yapmayan mimarın mühendisin eğitiminde. Duygusuz hissiz katran karası yüreğiyle.
Sorular ve yanıtlar çoğaltılabilir. İşte bu sorular makro ve mikro iktiarlar tarafından yanıtlanmayı bekliyor. Sonuç itibariyle hazırladığımız bu serginin unutmaya, unutturulmaya karşı bir tavır olarak da algılanmasını diliyoruz.
Bu vesile ile en zor zamanlarda deprem bölgelerinde çalışma yapan ve sergimize katkı sunan fotoğrafçı, şair ve yazar dostlarımıza teşekkür ediyoruz.
Yaptığı konuşmasının ardından başarılı çalışmalar ve günün anısına İFSAK yönetimi tarafından Antakya Sanat Kolektifi başkanı Edip Yeşil’e plaket takdim edildi.
ASİ-DER BAŞKANI TEVFİK USLUOĞLU: AMACIMIZ KADİM KENTİMİZİ FARKINDALIĞI ARTIRARAK GÖRÜNÜR KILMAK
Düzenlenen deprem temalı sergiye resimleriyle katılan Asi-Der Başkanı Tevfik Usluoğlu, haber sitemize etkinlikle ilgili bilgileri vererek şunları söyledi: 6 ocak cumartesi 15.30 Istanbul IFSAK’ta küratörlügünü Adil Okay’ın üstlendiği, Antakya Sanat Kolektifi’nin organize ettiği, 80 fotoğrafçı, şair ve yazarın fotograf, şiir ve metin ile katkı sunduğu deprem temalı sergimizi açtık. Sergi 27 Ocak ta sona erecektir.
Kadim Kent Antakya’nın yeniden ayağa kalkması ve bir Anka kuşu gibi küllerinden doğarak, geleceğe uzanması, bir dünya kenti standartlarına tüm renklerimizle uzanması ve kimliğini, kişiliğini koruyarak var olması umuduyla sergiyi açtık. Temel amaç Kadim Kentimizi unutturmamak, unutmamak ve görünür kılarak farkındalığı artırmak. çünkü depremin ardından 11. Ay geçti. Üretim yok. Barınma, sağlık, eğitim, hijyen, gıda , su, elektrik gibi temel ihtiyaçlara ulaşılabilirdik sorunu dahi çözülmemiş durumda. Kadim Kent ile ilgili bir çok konuşma, toplantı, sempozyum gibi bilgilendirme yada bilimsel çalışmalar yapılıyor. En çok ihtiyaç duyduğumuz dayanıklı bina, dayanıklı toplum, demokrasi, şeffaflık, samimi bütçe, güven ve güvenlik konusunda ciddi sıkıntılar var. Bu sergide ki temel amaç Kadim Kent Antakya’nın çığlığını duyurmak ve bir an önce ayağa kalkması, iyileşmesi, yeniden tarihi, kültürü ile buluşması; şahsiyetini ve kimliğini koruması için tüm bileşenleri ile demografyası ile hiç bir değerini kaybetmemesi için bu çalışmaları yürütüyoruz. Sergi şu anda Adana’da da açık durumda ve Türkiye’nin bir çok yerini dolaştı ve dolaşıyor. Umudu yeşertmek için çalışmaları sürdüreceğiz.
Tüm çalışmaların temel amacı insan ve insan merkezlidir. Herşey insanımızın yeniden umut etmesi, hayal kurabilmesi ve geleceğe sevgiyi paylaşarak uzanması içindir.
Buluşmak dileğiyle…Detaylar afişlerdedir….