23 Nisan, neşe doluyor insan…
Büyük Kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tüm Türk çocuklarına; hatta dünya çocuklarına armağan etti.
Tüm ülkeyi günlerdir saran kutlama heyecanı bugün doruğa çıkarak sürüyor.
Büyük Kurtarıcı Atatürk’ün armağan ettiği çocuklarımız ise bir haftadan beri heyecandan yerlerinde duramıyor, coşkuyla heyecan yaşıyorlar.
Kutlama heyecanıyla tutuşan çocuklarımız, geleceğimizin güvencesi, yarının büyükleri için görkemli, heyecan verici kutlamalar gerçekleştirilmeli. Onların bu heyecanlarını tutkuya dönüştürmeliyiz. Dönüştürmeliyiz ki; Cumhuriyete daha sıkı bağlanmalı, ülkesi ve geleceği için heyecan ve hırsla başarıya koşmalıdır.
Tüm bu duygu ve düşüncelerle tüm ulusumuzun, özellikle çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını yürekten kutlar, Cumhuriyetimizin gelecekteki savunucuları ve bekçileri çocuklarımıza nice 23 Nisan sevinç ve coşkusu dilerim.
BUGÜN 23 NİSAN
NEŞE DOLUYOR İNSAN …
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarımızdan en önemlisinden biridir.
Bu bayram, TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935’te 23 Nisan Millî Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği ve ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını verdi.
Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmeyi amaçlıyor.du. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO’nun 1979’u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.. Günümüzde bayrama bir çok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933’te Atatürk’le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki idarecilerin yerine geçmesi şeklinde devam etmeksiyle cocuklardaki bayram heyecanı daha da renkleniyor.
Bu tarihi günün anlam ve öneminin gelecek kuşaklara aktarılması, Cumhuriyetin öneminin hatırlanması açısından ülkemiz ve ulusumuz için büyük önem taşıyor.
Cumhuriyeti yaşatacak olan yeni nesillerimiz, çocukluklarında yaşadıkları heyecanlı bilinçlenme bilgilenme cumhuriyetin geleceğinin en önemli teminatını oluşturuyor.
23 Nisan, neşe doluyor insan…
Cumhuriyetimizin geleceği çocuklarımızın neşesiyle umutlanıyor, neşeleniyoruz her zaman.